БІЛИЦЬКА СЕЛИЩНА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавського району Полтавської області

Алкоголь на робочому місці – прямий шлях до травматизму

Дата: 05.02.2021 10:21
Кількість переглядів: 449

Перебування на роботі в нетверезому стані, коли працівник не може критично оцінювати власні дії, втрачає почуття відповідальності, нерідко призводить до порушень правил охорони праці та нещасного випадку. Сам факт приходу на роботу в стані сп’яніння вже є порушенням трудової дисципліни, незалежно від настання шкідливих наслідків.

Під дією алкоголю втрачаються почуття міри й такту щодо осіб, які оточують працівника, слабшає критика до власних дій, падає відчуття свідомості, мислення втрачає свою послідовність, концентрація уваги ускладнюється, порушується орієнтація. Все це ставить під загрозу життя й здоров'я як самого працівника, так і оточуючих його людей, особливо при виконанні робіт із застосуванням різних механізмів, обладнання, при роботі на транспортних засобах тощо.

У разі виникнення нещасного випадку з потерпілим, який перебував у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння, відповідно до підпункту 23 п. 52 Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 № 337, за умови якщо “одержання травм або смерть потерпілого під час виконання трудових (посадових) обов’язків у разі перебування його в стані алкогольного, токсичного чи наркотичного сп’яніння, підтвердженого відповідним медичним висновком, за наявності технічних або організаційних причин настання нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння) або у разі, коли потерпілий не був відсторонений від виконання робіт відповідно до вимог правил внутрішнього трудового розпорядку підприємства (установи, організації) або колективного договору”, такий нещасний випадок пов’язується з виробництвом. Тобто потерпілий матиме шанс на отримання страхових виплат, які включають виплати по тимчасовій непрацездатності та в разі встановлення стійкої втрати працездатності щомісячні страхові виплати за рахунок коштів Фонду соціального страхування України.

У свою чергу керівник виробничого підрозділу та спеціаліст з охорони праці за недостатність оперативного контролю за станом охорони праці отримають дисциплінарне або матеріальне стягнення, а в разі нещасного випадку з тяжкими наслідками можуть бути притягнуті навіть до кримінальної відповідальності.

Враховуючи викладене вище, роботодавцям та службам охорони праці підприємств, установ, організацій слід приділяти особливу увагу при підборі кадрів, а також забезпеченню якісного оперативного контролю за дотриманням працівниками вимог охорони праці та виробничої дисципліни з метою завчасного попередження та недопущення виникнення нещасних випадків.

 

Страховий експерт з охорони праці Горішньоплавнівського відділення

управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області А. Білогуб


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь