A A A K K K
для людей із порушенням зору
БІЛИЦЬКА СЕЛИЩНА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавського району Полтавської області

Здійснити комплекс заходів, направлених на локалізацію та ліквідацію вогнищ небезпечного карантинного бур’яну.

Дата: 26.08.2021 11:00
Кількість переглядів: 361

Друга половина літа і початок осені – пора цвітіння амброзії полино-листої, пилок якої – найсильніший алерген для людей різного віку.

Амброзія полинолиста – рослина-вселенець з Північної Америки, яка стрімко розширює свій ареал. В Україні її вторгнення почалося в 1920-1930-ті роки. Це однорічна яра рослина за зовнішнім виглядом схожа на коноплі, а за розмірами і формою листків нагадує полин гіркий (звідки і назва полинолиста). Стебло і листя опушене. Розрізняють дві форми амброзії: сірувата з червонуватими стеблами і дуже опушеними суцвіттями та зелена, розсіяноопушена. Розмножується амброзія насінням, яке утворює в великій кількості. Добре розвинені рослини можуть давати по 30—40 тисяч насінин, а окремі екземпляри до 80-100 тисяч. Насіння зберігає схожість у ґрунті до 40 років. Надмірно висушує і виснажує ґрунти, а при великому забур’яненні культурні рослини гинуть.

Ця рослина дуже небезпечна також для здоров’я людини: пилок викликає у людей алергію (підвищення температури, сльозотечу, кон’юнктивіт, погіршує зір і може викликати набряк легенів), медики називають це амброзійним полінозом або сінною пропасницею. Слід додати, від її пилку страждають астматики, у яких загострюються приступи бронхіальної астми. Поширенню захворювання можуть сприяти погодні умови: спека, роза вітрів тощо. Ефективних ліків, поки що, не існує. Єдиний вихід – потрібно виявляти осередки поширення амброзії, знищувати рослини до початку цвітіння: скошувати, виривати, не даючи можливості цвісти та плодоносити, адже вона розмножується тільки насінням, а цвіте амброзія з середини серпня до кінця жовтня.

У зв’язку із цим, староста старостинського округу №1 Білицької селищної ради звертається з проханням до керівників підприємств, організацій всіх форм власності, землекористувачів та населення терміново здійснити комплекс заходів, направлених на локалізацію та ліквідацію вогнищ небезпечного карантинного бур’яну.

Відповідно до Закону України «Про благоустрій населених пунктів», Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», «Правил благоустрою територій населених пунктів Білицької селищної територіальної громади» – громадяни, підприємства, установи та організації у сфері благоустрою населених пунктів зобов’язані утримувати в належному стані об’єкти благоустрою (їх частини), що перебувають у їх власності або користуванні, а також визначену правилами благоустрою території населеного пункту, прилеглу до цих об’єктів територію.

Тобто, боротьба з бур'янами, у тому числі амброзією полинолистою, – обов’язок кожного громадянина, підприємця, землевласника, землекористувача та посадових осіб.

Нагадую, що за порушення вищезазначених нормативно правових актів, передбачена адміністративна відповідальність за статтею 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення, яка тягне за собою накладення штрафу на громадян від 20 до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 340 грн. до 1360 грн.) і на посадових осіб, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності – від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 грн. до 1700 грн.).

Боротьба з амброзією – справа кожного. Часу для роздумів у нас немає. Ціна питання – здоров’я наших односельчан. Впевнений, що лише спільними зусиллями зможемо призупинити розповсюдження злісного карантинного бур’яну. Тож, давайте всі разом знищувати амброзію, адже виривання, скошування, виполювання амброзії збереже здоров’я людей та чистоту довкілля.

Ігор Мостовий - староста старостинського округу №1 виконкому Білицької селищної ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь