A A A K K K
для людей із порушенням зору
БІЛИЦЬКА СЕЛИЩНА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавського району Полтавської області

Виставку Інституту нацпам’яті «Українська революція 1917-1921: регіональний вимір» презентували у Біликах

Дата: 03.09.2021 15:20
Кількість переглядів: 932

До 30-річчя відновлення  Незалежності України та у межах відзначення 100-річчя подій Української революції 1917-21 рр. у селищі  Білики Полтавського району з ініціативи Полтавського офісу Північно-східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Білицький краєзнавчий музей   презентував виставку УІНП «Українська революція 1917-1921: регіональний вимір».

 Презентацію відвідали чимало мешканців громади, зокрема співробітники  гуманітарного відділу виконавчого комітету Білицької селищної ради, вчителі та учні ОЗ «Білицька ЗОШ І-ІІІ ст. №1 Білицької селищної ради», бібліотекарі, учасники спілки ветеранів АТО.

«Виставка чудова і у повній мірі наочна, – відзначив начальник гуманітарного відділу виконкому Білицької селищної ради Іван Данько. – Оскільки проєкт Інституту нацпам’яті експонуватиметься до 30 вересня, це дасть змогу ознайомитися із виставкою учням  шкіл громади. Думаю, виставка буде актуальною при підготовці до ЗНО».

14 банерів виставки розповідають про події 100-річної давнини. Кожен з них присвячений певному українському регіону – Буковині, Закарпаттю, Київщині, Криму, Слобожанщині, Таврії, Чернігівщині та іншим. Така форма подання дозволяє простежити основні події та унаочнити їх загальноукраїнський характер, виокремити специфічні регіональні особливості перебігу подій та суспільної думки.

«Знаково, що відкриття відбувається у дні святкування нашого найбільшого державного свята - Дня незалежності. Адже цей виставковий проєкт про Українську революцію акцентує увагу саме на відновленні нашої незалежності 30 років тому. Ще до утвердження влади російських більшовиків в Україні кипіли державотворчі процеси, а  створення Української Народної Республіки, як би цього комусь хотілося або ні, було проголошено наприкінці 1917 року. Інша справа, що в тій російсько-українській війні сторічної давнини Україна зазнала поразки. Можливо, тому ми змушені воювати із колишньою метрополією сьогодні на Донбасі» – розмірковує голова Білицької спілки ветеранів АТО «Воля», Михайло Лівіцький.

Окремий банер присвячений подіям 1917 – 1923 років на Полтавщині. Тут і розповідь про національне піднесення на Полтавщині навесні 1917 року, і постать голови Директорії УНР Симона Петлюри, і повстанський рух.

«Триває наша співпраця з Українським інститутом національної пам’яті. Презентована виставка досить пізнавальна для пересічних громадян. Базується на архівних джерелах та фотографіях і тому максимально наочна. Зручною шпаргалкою є хронологічні шкали, побудовані для кожного регіону. – говорить директор Білицького краєзнавчого музею Євгеній Калашник. – Банерну експозицію ми доповнили музейними експонатами – картинами 1930 року, газетами, банкнотами, військовим спорядженням. Ці речі органічно доповнюють інформаційні банери. Будівля музею тут і сама виступає в якості експонату. Адже навесні 1921 року тут на короткий час зупинявся отаман анархістів Нестор Махно».

Виставку «Українська революція 1917-1921: регіональний вимір» планують експонувати у Білицькому краєзнавчому музеї до 30 вересня.

Білицький краєзнавчий музей,

Північно-східний відділ УІНП

Світлини: Білицький краєзнавчий музей


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь