A A A K K K
для людей із порушенням зору
БІЛИЦЬКА СЕЛИЩНА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавського району Полтавської області

Кобеляцька ДПІ Головного управління ДПС у Полтавській області інформує

Дата: 03.11.2021 12:35
Кількість переглядів: 396

Кобеляцька  ДПІ Головного управління ДПС у Полтавській  області інформує, що 21.07.2021 набрали чинності окремі норми Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету» від 15.06.2021 №1539-ІХ (далі - Закон  №1539), відповідно до якого внесено зміни, зокрема, до Податкового кодексу України в частині проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб, яке відбуватиметься з 1 вересня 2021 р. до 1 вересня 2022 р.

          Так, скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням можуть фізичні особи - резиденти, у т. ч. самозайняті особи, а також фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання (набуття) об'єктів декларування чи на момент нарахування (отримання) доходів, за рахунок яких були отримані (набуті) об'єкти декларування, і які відповідно до Кодексу є чи були платниками податків (далі - декларант).

        Декларанти матимуть право подати одноразову (спеціальну) добровільну декларацію (далі - Декларація) із зазначенням активів, які їм належать та з яких не були сплачені податки і збори до 1 січня 2021 р.

        При цьому в Декларації не зазначається інформація про джерела одержання (набуття) декларантом об’єктів декларування. Об'єкти декларування можуть бути визначені пп. 14.1.280 і 14.1.281 ПКУ як активи фізичної особи, що належать декларанту на праві власності й знаходяться (зареєстровані, перебувають в обігу, є на обліку тощо) на території України та/або за її межами станом на дату подання Декларації.

        Базою для нарахування збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування є грошова вартість відповідного об'єкта декларування або номінальна вартість грошової вимоги, у тому числі за позиками, наданими третім особам.

        Сума збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування щодо задекларованих об'єктів визначається шляхом застосування до бази для нарахування збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування таких ставок, зокрема:

  • 5% - щодо валютних цінностей на рахунках у банках в Україні, а також інших активів, що знаходяться (зареєстровані) в Україні
  • 9% - щодо валютних цінностей на рахунках в іноземних фінансових установах, а також з інших активів, що знаходяться за кордоном;
  • 2,5% - щодо номінальної вартості державних облігацій України з терміном обігу більше ніж 365 днів без права дострокового погашення, придбаних декларантом у період з 1 вересня 2021 р. до 31 серпня 2022 р. до подання Декларації.

        Також інформуємо, що набув чинності Закон від 15.06.2021 №1542-ІХ. «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України у зв'язку із внесенням змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження добровільного декларування фізичними особами належних Їм активів та сплати одноразового збору до бюджету", який системно пов'язаний із Законом №1539 і передбачає не вважати умисним ухиленням від сплати податків і зборів, якщо такі діяння пов'язані з придбанням об'єктів, які громадянин вказав у одноразовій добровільній декларації та сплатив узгоджену суму збору декларування, якщо такі діяння вчинені до 2021 року.

        Якщо громадянин сплатить усі необхідні збори, держава гарантуватиме йому звільнення від відповідальності за порушення податкового, валютного законодавства. Також  гарантується нерозголошення державними органами та їхніми посадовими особами відомостей, що містяться в одноразових добровільних деклараціях, без відповідного рішення суду.

        Для отримання додаткової інформації просимо звертатись  Вас до Кобеляцької ДПІ за телефонами: (05343)3-25-93 та (05343)3-11-41.

 

КОБЕЛЯЦЬКА ДПІ ГУ ДПС У ПОЛТАВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ІНФОРМУЄ :

 

З 1 вересня 2021 року громадяни, які отримували доходи, визначені пунктом 4 Закону України від № 1539-IX мають право скористатися правом на одноразове (спеціальне) добровільне декларування.

Тетяна Миколаївна наголошує, що добровільному декларуванню підлягають: валютні цінності; нерухоме майно; рухоме майно (транспортні засоби, предмети мистецтва та антикваріату, дорогоцінні метали, дорогоцінне каміння, ювелірні вироби тощо); частки (паї) у майні юридичних осіб інші корпоративні права, майнові права на об'єкти інтелектуальної власності; цінні папери та/або фінансові інструменти, визначені законом, права на отримання дивідендів, інші активи фізичної особи, у тому числі майно, банківські метали, що не розміщені на рахунках.

При цьому зазначені об’єкти декларування повинні відповідати наступним критеріям: розміщені на території України та/або за її межами; були одержані/набуті за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні; з яких не були сплачені податки і збори, або сплачені не в повному обсязі; які не були задекларовані протягом будь-якого з податкових періодів до 1 січня 2021 року.

У добровільній декларації не потрібно вказувати інформацію про джерела походження задекларованих активів.

Із задекларованих активів громадянин повинен буде сплатити збір, зокрема:

5 % щодо валютних цінностей на рахунках у банках в Україні, а також інших активів, що знаходяться (зареєстровані) в Україні; 9 % щодо валютних цінностей на рахунках в іноземних фінансових установах, а також з інших активів, що знаходяться за кордоном; 2,5 % щодо номінальної вартості державних облігацій України, придбаних декларантом у період з 1 вересня 2021 року до 31 серпня 2022 року.

Сплатити суму збору з одноразового (спеціального) декларування потрібно протягом 30 календарних днів після подання декларації.

Також, Законом надано можливість розбити платіж на 3 роки, але за вищими ставками. Так, за майно в Україні ставка зросте з 5 до 6 відсотка, за закордонні цінності – з 9 до 11,5 відсотка, за вартість державних облігацій України  – з 2,5 до 3 відсотка.

Вся інформація для платників розміщена у банері «Одноразове добровільне декларування» на сайті ДПСУ за посиланням: https://tax.gov.ua/baneryi/odnorazove-dobrovilne-deklaruvannya

 

Позитиви запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб :

 

    • Прийнятий закон – це спосіб цивілізованої легалізації активів, які були приховані від оподаткування.
    • Держава дає можливість повернути гроші та інші активи у прозорий легальний обіг. Це можуть зробити, наприклад, ті, хто отримував зарплату у конверті, працював без оформлення трудових відносин
    • Потенційно – це сотні мільярдів гривень, які можуть працювати на легальну економіку, але поки що або приховуються за кордоном, за різними схемами або «лежать під матрацами».
    • Ключове питання – це ставки оподаткування доходів, які будуть задекларовані в рамках амністії. Запропоновано три ставки: 5% загальна ставка, 9% для закордонних активів та 2,5% для декларування активів у вигляді ОВДП. Як альтернативу платник податків може обрати ставку 6%, 11,5%, 3% відповідно із сплатою податкового зобов’язання трьома рівними частинами щорічно.
    • Перелік активів, джерела одержання (набуття) яких у разі невикористання фізичною особою права на подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації, вважаються такими, з яких повністю сплачено податки і збори відповідно до податкового законодавства:

 

  • Активи (крім нерухомості та транспортних засобів), сумарна вартість яких не перевищує 400 тисяч гривень
  • Квартира/квартири – загальна площа якої/яких не перевищує сукупно до 120 кв. м.;
  • Будинок/будинки – загальна площа якої/яких не перевищує сукупно до 240 кв. м;
  • технічні споруди до 60 кв.м.;
  • земельні ділянки – у межах норм безоплатної приватизації;
  • один транспортний засіб особистого некомерційного використання (крім транспортного засобу, призначеного для перевезення 10 осіб і більше, включаючи водія, легкового автомобіля з робочим об’ємом циліндрів двигуна не менше як 3 тисячі кубічних сантиметрів та/або середньоринковою вартістю понад 400 тисяч гривень, мотоцикла із робочим об’ємом циліндрів двигуна понад 800 кубічних сантиметрів, літака, гелікоптера, яхти, катера).
    • Подача одноразової (спеціальної) добровільної декларації  є правом, а не обов’язком фізичної особи. Декларант звільняється від кримінальної, адміністративної та фінансової відповідальності у випадку декларування таких активів.

 

На сайті Державної податкової служби діє банер «Одноразове добровільне декларування» за посиланням : https://tax.gov.ua/baneryi/odnorazove-dobrovilne-deklaruvannya/ де буде висвітлюватись вся інформація за даного питання (роз’яснювальні матеріали, відповіді на запитаня  та проведені заходи).

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь