A A A K K K
для людей із порушенням зору
БІЛИЦЬКА СЕЛИЩНА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавського району Полтавської області

Звіт про роботу служби у справах дітей Білицької селищної ради за лютий – грудень 2021 року

Дата: 15.12.2021 15:31
Кількість переглядів: 369

Рішенням ІV позачергової сесії Білицької селищної ради VІІІ скликання від 28.01.2021 р. №11 було створено службу у справах дітей Білицької селищної ради та затверджено Положення про неї. Як окрема юридична особа Служба почала функціонувати з 12 лютого 2021 року.

За статистичними даними на території громади налічується 1932 дитини, віком від 0 до 18 років.

Станом на 08.12.2021 р. на первинному обліку служби у справах дітей перебуває 16 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. З них: 6 - діти-сироти, 10 - діти, позбавлені батьківського піклування.

Із зазначених категорій всі діти виховуються в сімейних формах виховання, а саме - під опікою, піклуванням - 13 дітей, на вихованні в дитячих будинках сімейного типу – 3 дітей.

Протягом звітного періоду на первинний облік служби взято 1 дитину-сироту і 1 дитину, позбавлену батьківського піклування. Знято з обліку 1 дитину у зв’язку з досягненням повноліття.

На території громади проживає 32 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (18 - під опікою, піклуванням, 12 дітей - в дитячих будинках сімейного типу, 2 дитини - в прийомній сім’ї), (16 - з інших територій).

Протягом 2021 року під опіку, піклування влаштовано 2 дитини.

З метою здійснення систематичного нагляду за умовами утримання та виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в сім’ях опікунів, піклувальників, дитячих будинках сімейного типу, прийомній сім?ї, працівниками служби здійснено обстеження всіх зазначених родин. Порушень прав дітей не виявлено.

Питання проживання та виховання, дітей зазначеної категорії, у сім’ях опікунів/піклувальників, ДБСТ, прийомних сім’ях, знаходяться під постійним контролем служби у справах дітей Білицької селищної ради.

Діти, які виховуються в сімейних формах виховання беруть активну участь у різноманітних заходах.

Служба у справах дітей сприяє втіленню пріоритетних завдань державної політики у сфері забезпечення житлових прав дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа.

Із загальної кількості дітей (16) зазначеної категорії:

13 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, мають закріплене житло (1 дитина має право власності, 12 - право на користування житлом),

3 дітей не мають закріпленого житла, у зв’язку із відсутністю житла у батьків.

Відповідно до ст.ст.17,19 Житлового кодексу України, ст. 33 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, які досягли 16 років та не мали закріпленого житла, рішенням виконавчого комітету ставляться на квартирний облік на позачергову чергу.

Станом на 08.12.2021 р. на квартирному обліку перебуває 3 особи з числа дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування віком від 18 до 23 років, 4 особи віком від 23 до 35 років.

Для оцінки реального стану наявності у дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування , житла, отримання його після виходу із державних закладів, із сімейних форм виховання, службою створений Реєстр житла та майна, що належить дітям, який щоквартально оновлюється.

У поточному році громада отримала державну субвенцію на придбання житла дітям - сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, в розмірі 400 520 тис.грн.

На виконання Постанови Кабінету Міністрів України від 25.08.2005 року № 823 „Про порядок надання одноразової допомоги дітям-сиротам та позбавленим батьківського піклування після досягнення 18-річного віку” відділом з питань гуманітарної політики селищної ради у 2021 році виплачено одноразову допомогу 1дитині-сироті.

Відповідно до вимог чинного законодавства, службою ведеться облік дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Службою щоквартально розробляються графіки проведення профілактичних рейдів по запобіганню бездоглядності, безпритульності, злочинності серед неповнолітніх.

Протягом поточного року проведено 23 рейди. Здійснено 58 виїздів в сім’ї опікунів, піклувальників, прийомні сім’ї, в сім’ї, які опинилися в складних життєвих обставинах, в яких виховуються діти. Складено 111 актів обстеження житлово - побутових умов.

Під час відвідання сімей з дітьми батькам та законним представникам дітей надається інформаційна, гуманітарна допомога, з метою подолання складних життєвих обставин, які склалися в їх сім’ях. Проводиться роз’яснювальна робота про виконання батьками батьківських обов’язків щодо належного утримання та виховання дітей та роз’яснення про наслідки не виконання цих обов’язків, складаються акти обстеження житлово – побутових умов проживання дітей.

Одним із напрямків роботи служби у справах дітей, є представництво інтересів дітей при розгляді судових справ, пов’язаних із захистом прав дітей або при розгляді справ, де зачіпаються права дитини. У 2021 році взято участь у 12 судових засіданнях.

Також служба веде облік дітей, яким надано статус дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів. Станом на 08.12.2021 року на обліку перебуває 5 дітей. При виконавчому комітеті селищної ради створена та діє Комісія з питань захисту прав дитини, яка є консультативно-дорадчим органом. Організаційне забезпечення діяльності комісії здійснюється службою у справах дітей селищної ради.

Протягом поточного року проведено 15 засідань, на яких розглянуто 43 питання стосовно забезпечення реалізації прав дітей.

Впродовж 2021 року розглянуто 58 усних звернень громадян, 19 заяв, надано 5 відповідей на запити Управління Служби безпеки України в Полтавській області, 158 листів від установ та організацій з питань реалізації державної політики у сфері охорони дитинства, підготовлено 116 вихідних документів.

Працівниками служби підготовлено 2 висновки про надання згоди на позбавлення батьківських прав, 2 висновки щодо встановлення факту відсутності участі батька у вихованні дитини, 2 висновки про доцільність встановлення опіки (піклування), 5 витягів про надання згоди на вчинення правочинів щодо нерухомого майна, право користування яким мають неповнолітні діти, 2 витяги про закріплення права користування житлом за дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, 1 витяг про надання згоди на оренду земельної ділянки, власником якої є неповнолітня дитина. Підготовлено 31 проєкт рішення до виконавчого комітету Білицької селищної ради.

Працівники служби формують особові справи дітей, які перебувають на обліку у службі, готують проєкти індивідуальних планів їх соціального захисту, запити на підприємства і організації для вивчення стану виконання батьківських обов’язків, житлового забезпечення, стану здоров’я дітей тощо.

На офіційному вебсайті Білицької селищної ради та сторінці Фейсбук публікуються статті про роботу служби та профілактичні статті.

Щоквартально складаються та здаються звіти до ССД Полтавської ОДА.

 

 

Начальник служби                                                                                                Наталія ЧЕСАК

 

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь