A A A K K K
для людей із порушенням зору
БІЛИЦЬКА СЕЛИЩНА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавського району Полтавської області

Як не захворіти на COVID-19 на свята: 5 рекомендацій МОЗ

Дата: 21.12.2021 15:50
Кількість переглядів: 258

Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко під час брифінгу 20 грудня 2021 р. озвучив 5 рекомендацій, виконуючи які громадяни зможуть зробити Новорічні свята безпечними.

Коментар Віктора Ляшка

«Новорічні та Різдвяні свята — це час, коли люди різного віку збираються разом — родиною, на релігійні заходи або для святкування з друзями. В цей період багато людей здійснюють подорожі країною або за кордон. У той самий час пандемія коронавірусної хвороби, на жаль, ще далека від завершення, і ми всі повинні бути вкрай обережними», — зазначив очільник МОЗ.

5 рекомендацій МОЗ

Виконання наступних 5 рекомендацій допоможе зробити Новорічні свята більш безпечними та радісними.

Перша рекомендація. Якомога швидше пройдіть повний курс вакцинації.

«Найбільш важливе, що може зробити кожна людина для того, щоб отримати захист від тяжкого перебігу хвороби та запобігти летальним наслідкам, — це пройти повний курс вакцинації наявними імунобіологічними препаратами. Це особливо важливо для груп ризику, таких як особи віком старше 60 років і тих, у кого є супутні захворювання», — наголосив В. Ляшко.

Друга рекомендація. Застосовуйте заходи індивідуального захисту, щоб уберегти своє здоров’я та запобігти введенню жорстких карантинних заходів. Рекомендуємо наступні профілактичні кроки:

  • одягайте захисну маску там, де це потрібно;
  • зберігайте фізичну дистанцію з людьми на відстані не менше 1 метра;
  • провітрюйте приміщення, відкривайте вікна або двері;
  • уникайте закритих просторів, тісних приміщень і скупчення людей;
  • слідкуйте за чистотою рук;
  • прикривайте рот і ніс зігнутим ліктем або серветкою, коли кашляєте або чхаєте.

Третя рекомендація. Зробіть зустрічі якомога безпечнішими. За можливості зустрічі і святкові заходи з людьми, з якими ви не живете постійно, проводьте на відкритому повітрі.

Четверта рекомендація. Утримайтеся від подорожей, якщо ви в групі ризику. Також рекомендуємо відкласти поїздки до регіонів, в яких фіксується високий рівень поширення коронавірусу.

П’ята рекомендація. Дізнавайтеся інформацію з надійних джерел.

Нагадаємо, що записатися на вакцинацію проти COVID-19 вже сьогодні ви можете у свого сімейного лікаря або за телефоном контакт-центру МОЗ 0-800-602-019. Більше про вакцинацію можна дізнатися на сайті vaccination.covid19.gov.ua.

Епідемічна ситуація в Україні

Станом на 20.12.2021 р. лише 2 із 25 регіонів України, Волинська та Запорізька області, не виконують умови виходу із «червоного» рівня епіднебезпеки. Решта — 23 регіони, або вже виведені із «червоного» рівня, або будуть виведені найближчими днями рішенням Державної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

«Вже друга зима проходить в умовах пандемії, і часті подорожі та зустрічі в закритих приміщеннях створюють реальну небезпеку суттєвого зростання передачі вірусу. Цього року ситуація ще більш ускладнена тим, що в європейських країнах превалює варіант вірусу «дельта», який і в Україні в жовтні–листопаді призвів до чергового і найбільшого спалаху хвороби», — зазначив міністр.

Також очільник МОЗ нагадав, що пандемія коронавірусної хвороби не закінчилася, і нам загрожує новий його штам «омікрон», який виявлений вже у більше ніж 90 країнах світу. Можливі наслідки циркуляції та домінування нового штаму поки достеменно не відомі.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь