A A A K K K
для людей із порушенням зору
БІЛИЦЬКА СЕЛИЩНА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавського району Полтавської області

Доплата до мінімального страхового внеску у 2022 році

Дата: 24.05.2022 09:34
Кількість переглядів: 381

Звертаємо увагу, що на сьогодні велике значення має страховий стаж. Саме наявність необхідних років страхового стажу визначає право особи на пенсійне забезпечення. Тим, кому 60 років виповнюється у 2022 році, для призначення пенсії за віком необхідно мати не менше як 29 років страхового стажу. Кожного наступного року страховий стаж, який дає право на призначення пенсії за віком, поступово зростатиме, і 2028 року для призначення пенсії треба буде мати 35 років страхового стажу.

Що робити, якщо не вистачає страхового стажу для призначення пенсії ?

Якщо з’ясувалося, що у вас є неповні місяці страхового стажу, то законодавством передбачена можливість доплати для зарахування їх як повних місяців.

Як здійснюється така доплата ?

За нормами Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” (далі – Закон № 1058), у страховий стаж для нарахування розміру пенсії включаються періоди, за які щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій мінімального страхового внеску. Однак якщо сплачена сума страхового внеску була менша за мінімальну, стаж відповідно зменшився, і для розрахунку пенсії його може не вистачити. Таке може бути, якщо люди працювали неповний робочий день, були прийняті на роботу не з першого дня календарного місяця або звільнені не останнім днем тощо. У такому випадку людина може здійснити доплату до мінімального страхового внеску, звернувшись із заявою до органу Пенсійного фонду.

Як розраховується розмір доплати ?

З урахуванням змін, внесених до Закону № 1058, передбачено з 30 квітня 2022 року здійснення доплати до мінімального страхового внеску за відповідний місяць виходячи з мінімальної заробітної плати на дату здійснення доплати. Мінімальний страховий внесок на сьогодні становить 1430 грн. (мінімальна заробітна плата 6500 грн, помножена на 22%).

А ось з’ясувати, чи є в людини неповні місяці стажу можна онлайн на вебпорталі Пенсійного фонду України за допомогою довідки ОК-5 чи особисто у відділенні Пенсійного фонду (при собі треба мати паспорт та ідентифікаційний код). Водночас треба пам’ятати, що доплата не здійснюється за місяці, у яких відсутні нарахування та сплата внесків.

Отже, у разі коли не вистачає стажу для призначення пенсії, особи можуть скористатися своїм правом самостійно здійснити доплату до мінімального страхового внеску.

 

 

Відділ забезпечення наповнення бюджету № 2

фінансово-економічного управління

ГУПФУ в Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь