A A A K K K
для людей із порушенням зору
БІЛИЦЬКА СЕЛИЩНА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавського району Полтавської області

«ПЛАТА ЗА ЗЕМЛЮ ПІД ЧАС ВОЄННОГО СТАНУ»

Дата: 20.06.2022 17:02
Кількість переглядів: 359

Відповідно до ч. 1 ст. 206 Земельного кодексу України використання землі в Україні є платним.

Згідно з п.п. 14.1.147 п.  14.1 ст.  14 Податкового кодексу України плата за землю - обов’язковий платіж у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності.

Земельний податок – обов’язковий платіж, що справляється з власників земельних ділянок та земельних часток (паїв), а також постійних землекористувачів.

Орендна плата для цілей - обов’язковий платіж за користування земельною ділянкою державної або комунальної власності на умовах оренди.

У зв’язку із прийняттям Верховною Радою України 15 березня 2022 року Закону України № 2120-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» змінено встановлений Податковим кодексом України порядок справляння плати за землю.

Відповідно до п. 69.14 Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» передбачено, що, тимчасово, на період з 1 березня 2022 року по 31 грудня року, наступного за роком, у якому припинено або скасовано воєнний, надзвичайний стан, не нараховується та не сплачується плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки (земельні частки (паї), що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, та перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб, а також за земельні ділянки (земельні частки (паї), визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди.

Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, визначається Кабінетом Міністрів України.

Розрахунки за договорами емфітевзису, суперфіцію, сервітуту тощо здійснюються в загальному порядку.

Що ж стосується плати за користування земельними ділянками приватної власності, то в цьому разі так само діють загальні правила — договірні відносини.

Таким чином, об’єктами пільг є:

  • земельні частки (паї)/земельні ділянки приватної форми власності;
  • земельні ділянки, які перебувають у користуванні на праві постійного користування;
  • орендовані земельні ділянки державної/комунальної власності.

Важливо зауважити, що пільга — це право, а не обов’язок. Тобто законодавець знімає з суб’єкта зобов’язання щодо нарахування та сплати податку. Разом із тим право добровільної оплати залишається, бо загального правила оподаткування ніхто не скасовував.

Неодмінною умовою для користування зазначеною пільгою є набуття земельною ділянкою/часткою (паєм) принаймні одного із статусів:

  • статус земель, на яких ведуться (велися) бойові дії, або територій, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації;
  • статус земель, які засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди.

Зараз немає чіткої визначеності щодо можливості застосувати податкову пільгу, адже відсутні переліки території, де провадяться бойові дії. Також непросто отримати офіційне підтвердження засмічення своєї ділянки вибухонебезпечними предметами.

Якщо вам усе ж не вдалося тимчасово відновити свою діяльність, звертаємо увагу, що законодавець на період дії правового режиму воєнного стану зупинив перебіг строків, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, у тому числі щодо декларування та проведення фактичних розрахунків.

Якщо в результаті буде зрозуміло, що ви не підпадаєте під пільги, у вас буде три місяці після припинення або скасування воєнного стану в Україні для подання податкової звітності та перерахування відповідної суми коштів на бюджетні рахунки.

За отриманням безоплатної правової допомоги громадяни можуть звертатися до Кобеляцького бюро правової допомоги, контактний телефон: (05343) 3-43-74, та за електронною адресою kobeliatske@legalaid.pl.ua .

    Окрім цього, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги – 0800213103. Зателефонувавши  за ним, Ви зможете уточнити актуальну інформацію щодо осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, змін в законодавчій базі стосовно її надання.Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь