A A A K K K
для людей із порушенням зору
БІЛИЦЬКА СЕЛИЩНА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавського району Полтавської області

Чому Пенсійний фонд іноді відмовляє у призначенні пенсіі? за віком і як цього уникнути

Дата: 01.11.2022 10:52
Кількість переглядів: 85

Хто має право на призначення пенсії за віком? Відповідно до статті 26 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» пенсійний вік і право на призначення пенсії за віком визначається залежно від набутого особою страхового стажу і становить 60, 63 і 65 років.

У нинішньому, 2022-му році, право вийти на пенсію у 60 років мають люди, у яких страховий стаж становить не менше 29-ти років. Цей показник щороку зростає на один рік, й у 2028-му році для виходу на пенсію в 60 років потрібно буде мати тридцять п’ять років стажу.

У випадках, передбачених законом, деякі категорії працівників мають право вийти на пенсію зі зменшенням пенсійного віку. Це стосується працівників, зайнятих на роботах за Списком 1 чи 2, учасників бойових дій, осіб, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС та інших. Такі люди можуть вийти на пенсію раніше 60-ти років за наявності у них необхідного стажу.

Рішення про призначення пенсії приймає регіональне управління Пенсійного фонду України не пізніше 10 днів після надходження заяви. У сучасних умовах, коли пенсійні документи опрацьовуються за принципом екстериторіальності, із загальної всеукраїнської черги, пенсія громадянину, наприклад, Глобинської громади може бути призначена фахівцями Житомира чи Києва.

Надавши всі необхідні документи, люди з нетерпінням очікують отримання від держави соціальної гарантії. Але досить часто Пенсійний фонд із тієї чи іншої причини відмовляє в призначенні пенсії і, на жаль, дедалі кількість відмов зростає. Лише на Полтавщині за 9 місяців нинішнього року зафіксовано близько п’яти тисяч таких випадків.

Які причини відмов щодо призначення пенсії з боку ПФУ? Найбільш поширені з них такі:

          - записи в трудовій книжці про прийняття на роботу чи звільнення містять виправлення, помилки; відбитки печаток підприємств, якими засвідчені записи, не мають ідентифікаційного коду або нечитабельні тощо;

          - помилки або виправлення у військовому квитку чи дипломі про навчання (або їх відсутність);

          - уточнюючі довідки з місця роботи, які підтверджують стаж або пільговий стаж, не оформлені належним чином, чи видані на непідконтрольній території;

          - заявник не надав уточнюючі документи, які підтверджують пільговий стаж роботи, або не містять інформації про шкідливість такої роботи (характерно для осіб, які мають право на призначення пільгової пенсії за Списком 1, 2);

          - документи заявника містять неточності: наприклад, прізвище чи ім’я мають розбіжності в паспорті та трудовій книжці.

          - заявник не має необхідного страхового стажу.

Для того, щоб не було неочікуваних неприємностей і розчарувань, громадяни передпенсійного віку повинні завчасно підготувати і перевірити свої документи. Тоді з’явиться можливість внести до них належним чином зміни або подбати про отримання додаткових уточнюючих довідок.

Головне управління Пенсійного фонду України в Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь