A A A K K K
для людей із порушенням зору
БІЛИЦЬКА СЕЛИЩНА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавського району Полтавської області

 ЗМІНИ У ПОРЯДКУ ПРИСВОЄННЯ СТАТУСУ УЧАСНИКА БОЙОВИХ ДІЙ

Дата: 09.11.2022 13:31
Кількість переглядів: 115

21 жовтня 2022 року на засіданні уряду прийняті зміни до постанови Кабінету Міністрів України № 413, що регулюють питання присвоєння статусу УБД для військовослужбовців, які беруть участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави (далі — заходи із забезпечення оборони), тобто військовослужбовців, які стали на захист нашої держави під час воєнного стану з 24 лютого цього року.

Крім цього, уточнено, що статус УБД також може надаватися добровольцям Сил територіальної оборони. Наразі не йдеться про членів добровольчих формувань територіальних громад (ДФТГ).

Умовою надання статусу УБД для військовослужбовців, які беруть участь у заходах із забезпечення оборони, зокрема тих, які отримали поранення, контузії, каліцтва, є виконання ними особисто або в складі військової частини (установи, закладу) бойових завдань, розвідувальних заходів. При цьому не встановлюється вимог щодо кількості днів перебування в районах проведення бойових дій.

       Підтвердженням виконання бойових завдань військовослужбовцем є витяги/копії з (за наявності хоча б одного з таких документів):

  • бойових донесень;
  • журналів бойових дій (оперативних завдань, ведення оперативної обстановки);
  • вахтових журналів;
  • польотних листів;
  • матеріалів спеціальних (службових) розслідувань за фактами отримання поранень, контузій, каліцтв.

Для отримання статусу УБД військовослужбовці, командири військових частин мають звернутися до комісії, утвореної державним органом, у підпорядкуванні якого перебувала військова частина з:

  1. одним із документів, що підтверджують виконання бойових завдань, перерахованих вище;
  2. довідкою про безпосередню участь у заходах із забезпечення оборони, форма якої затверджена тепер новим додатком до постанови КМУ № 413.

          При цьому звернутися з документами необхідно протягом місяця з дня участі у виконанні бойових завдань або проведенні розвідувальних заходів чи отриманні поранення, контузії, каліцтва.

 

    За отриманням безоплатної правової допомоги громадяни можуть звертатися до Кобеляцького бюро правової допомоги, контактний телефон: (05343) 3-43-74, та за електронною адресою Kobeliatske@legalaid.pl.ua .

    Окрім цього, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги – 0800213103. Зателефонувавши  за ним, Ви зможете уточнити актуальну інформацію щодо осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, змін в законодавчій базі стосовно її надання.

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь