A A A K K K
для людей із порушенням зору
БІЛИЦЬКА СЕЛИЩНА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавського району Полтавської області

Всесвітній тиждень обізнаності про антибактеріальні лікарські засоби

Дата: 22.11.2022 15:52
Кількість переглядів: 110

#ЗдоровішіРазом

Всесвітній тиждень обізнаності про антибактеріальні лікарські засоби

 

18–24 листопада – Всесвітній тиждень обізнаності про антибактеріальні лікарські засоби (World Antimicrobial Awareness Week 2022). Ініціатива, яка щорічно проводиться ВООЗ задля боротьби з розвитком антибіотикорезистентності.

Антибіотикорезистентність (AMR) – набуття бактеріями стійкості до антибіотикотерапії, у результаті чого антибіотики та інші протимікробні препарати стають все менш ефективними, а інфекції стає все важче або неможливо лікувати. 

Чому це важливо?

Уже зараз, за даними ВООЗ, у світі щорічно від резистентних до антибіотиків інфекцій помирає близько 700 тисяч людей. А вже до 2050 року це число може збільшитися до 10 мільйонів смертей щороку.

Експерти ВООЗ визначають причиною зростаючої хвилі антибіотикорезистентності безконтрольне застосування антибіотиків пацієнтами без призначення лікаря.

Ризик вироблення антибіотикорезистентності зростає і при недотриманні режиму прийому ліків в ситуаціях, коли вони потрібні. 

Саме тому лікування антибіотиком має призначатися та контролюватися виключно лікарем.

Антибіотик – за призначенням лікаря!


 

  1.  

#ЗдоровішіРазом

Коли антибіотики НЕ діють: чим загрожує антибіотикорезистентність?

 

Антибіотикорезистентність – процес набуття бактеріями стійкості до лікування, який прискорюється внаслідок неправильного вживання антибіотиків без призначення та контролю лікаря. З кожним роком внаслідок цього лікувати бактеріальні інфекційні хвороби стає все складніше. 

А уже зовсім скоро нераціональне використання антибіотиків може призвести до того, що інфекційні хвороби, які наразі швидко і без наслідків лікуються антибактеріальними препаратами, можуть стати смертельно небезпечними для великої кількості людей.

 

Ефективні колись проти небезпечних хвороб ліки — туберкульозу, пневмонії, гонореї та багатьох інших хвороб стають недієвими надзвичайно швидкими темпами. Цей список не вичерпний, і з часом буде доповнюватися іншими хворобами, якщо продовжувати ігнорувати цю проблему.

Якщо антибіотики перестануть діяти — 3 з 10 випадків пневмонії можуть призвести до смерті, менше ніж 25% людей, які хворіють на туберкульоз, матимуть шанс вилікуватися. Такі хвороби, як менінгіт, ангіна, вушна інфекція, кесарів розтин — можуть стати летальними.

Чи може людство винайти нові антибіотики?

Попри темпи поширення проблеми, розробки нових антибактеріальних препаратів тривають. Однак, це багаторічний процес, який передбачає дослідження, тестування та випробування ліків. Натомість масштаби поширення стійкості та пристосування бактерій настільки швидкі, що нових розробок також не достатньо, якщо не докладати інших зусиль, крім виробництва нових ліків.

Починаймо з себе: антибіотики – за рецептом лікаря!


 

  1.  

#ЗдоровішіРазом

Поширені міфи про прийом антибіотиків 

 

Згідно з даними Центру громадського здоровʼя майже 64% українців помилково вважають, що гострі вірусні інфекційні захворювання та застуду можна лікувати антибіотиками та купують їх без призначення лікаря. Такі помилкові міркування призводять до того, що бактерії набувають стійкості до лікування, відповідно лікувати їх стає довше та складніше.

 

Розглянемо поширені міфи про антибіотики


 

  1. Міф: Антибіотики можна вживати при лікуванні вірусів та застуди

Правда: Антибіотики лікують інфекційні захворювання, спричинені бактеріями та зовсім неефективні у боротьбі з вірусними хворобами. . Втім, навіть якщо у вас є бактеріальна інфекція, ви не зможете визначити самостійно, який саме антибіотик потрібен вам. Зверніться до лікаря на консультацію.


 

  1. Міф: Можна припинити лікування антибіотиками після полегшення самопочуття

Правда: Переривати чи раніше закінчувати призначений курс лікування антибіотиками не можна. У зворотньому – ми допомагаємо бактерії вижити та адаптуватися до дії антибіотиків. Завжди закінчуйте призначений курс лікування!


 

  1. Міф: Антибіотики можна вживати для запобігання розвитку хвороби

Правда: Антибіотики – серйозні рецептурні препарати, які вживаються виключно за конкретними показаннями. Використовувати антибіотики для профілактики не лише неефективно, але й небезпечно!


 

  1. Міф: Антибіотик можна вживати без рецепта лікаря

Правда: Самовільний та безконтрольний прийом антибіотиків може не лише зашкодити людині, але й стимулює розвиток глобальної проблеми – антибіотикорезистентності. Невдовзі це може призвести до того, що інфекційні хвороби, які наразі швидко і без наслідків лікуються антибіотиками, можуть стати смертельно небезпечними для великої кількості людей.

 

Саме тому антибіотик – за призначенням лікаря!

 

4. 

#ЗдоровішіРазом

Як отримати електронний рецепт на антибіотик

 

Впровадження електронного рецепта – один із кроків у боротьбі з безконтрольним вживанням рецептурних лікарських засобів, зокрема – антибіотиків.

 

Так з серпня 2022 року відпуск антибіотиків почав здійснюватися за е-рецептом в рамках перехідного періоду. Втім ця норма не є новою, з серпня лише додався новий цифровий інструмент – електронний рецепт.

 

Рецепт можна отримати у будь-якого лікаря, незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем. На прийомі лікар проведе огляд пацієнта, внесе дані до електронної системи охорони здоровʼя, за потреби випише е-рецепт та надрукує пацієнту інформаційну довідку до рецепта.

Якщо заклад не має технічної можливості виписувати електронний рецепт, тобто не підключений до ЕСОЗ, у такому разі лікар може виписати пацієнту паперовий рецепт.

 

Придбати необхідні ліки за рецептом у будь-якій аптеці. Для цього достатньо лише предʼявити фармацевту інформаційну довідку, яку лікар видасть як підтвердження призначення, або паперовий рецепт.

 

Дотримуйтесь правил призначення та не забувайте: антибіотик – за призначенням лікаря!

 

  1.  

#ЗдоровішіРазом

Що важливо знати про е-рецепт на антибіотики

 

Експерти ВООЗ визначають причиною зростаючої хвилі антибіотикорезистентності безконтрольне застосування антибіотиків пацієнтами без призначення лікаря. Саме тому в Україні призначення антибіотиків здійснюється за е-рецептом. Це дозволить посилити контроль за відпуском та відстежувати обʼєми споживання антибіотиків в країні.

 

Що важливо знати пацієнту?


 

  1. Електронний рецепт може виписати будь-який лікар 

Це може бути як лікар первинної допомоги, так і вузький спеціаліст, до прикладу хірург. Головна умова – лікар та заклад, у якому він працює, має бути зареєстрований в електронній системі охорони здоровʼя.


 

  1.  Для отримання е-рецепта не обовʼязково мати декларацію з сімейним лікарем

Натомість пацієнт також має бути зареєстрований в електронній системі охорони здоровʼя. Це можна зробити на прийомі у будь-якого лікаря. Зауважимо, всі пацієнти, які обрали сімейного лікаря, уже зареєстровані в системі.

Для реєстрації в ЕСОЗ достатньо мати документ, що посвідчує особу та ідентифікаційний код (у разі його присвоєння).


 

  1. На перехідному періоді допускається відпуск антибіотиків за паперовим рецептом

У разі, якщо заклад, до якого ви звернулися поки не зареєстрований та не працює в електронній системі охорони здоровʼя, на час дії перехідного періоду лікар випише вам рецепт на паперовому бланку форми №1.


 

  1. Виключення діє тільки для тих аптек, що знаходяться в зоні проведення бойових дій або перебувають в тимчасовій окупації, оточенні. 

Такі аптеки тимчасово на час дії воєнного стану зможуть і далі відпускати пацієнтам рецептурні антибактеріальні лікарські засоби без рецепта лікаря.


 

  1. Волонтерські організації можуть закупляти антибіотики у дистриб'юторів без рецепта 

Військові адміністрації, підрозділи Збройних сил, а також залучені волонтерські та благодійні організації можуть закуповувати антибіотики оптово безпосередньо у дистрибʼюторів для потреб воєнного часу без рецепта.


 

6. 

#ЗдоровішіРазом

Як ми можемо протистояти антибіотикорезистентності

 

Антибіотики – супергерої, які борються зі шкідливими бактеріями, що викликають такі захворювання як туберкульоз, пневмонію, ангіну та ін. Втім, якщо антибіотики використовувати без відповідних підстав вони стають все менш ефективними, а бактерії – резистентними до їх дії. 

 

Чи можна зупинити антибіотикорезистентність?

 

Антибіотикорезистентність – природний процес, який неможливо повністю зупинити. Однак, резистентність бактерій до лікування набирає шалених обертів саме внаслідок нераціонального та неправильного вживання антибіотиків. Так, навіть звичайні бактеріальні інфекції, які на разі швидко лікуються антибіотиками, можуть стати смертельно небезпечними.

 

Однак саме ми можемо вплинути на темпи розвитку антибіотикорезистентності, дотримуючись базових правил та рекомендацій. Це дозволить сповільнити процес та дати час науці винайти нові антибактеріальні препарати та інші ефективні методи лікування інфекційних захворювань.

 

Що ми можемо зробити вже сьогодні для протидії антибіотикорезистентності


 

  1. Вживати антибіотики лише за призначенням лікаря
  2. Дотримуватися правил прийому: дозування, кратності і часу прийому відповідно до рекомендацій лікаря
  3. Закінчувати та не переривати курс лікування
  4. Не використовувати самовільно антибіотики з упаковки, яка залишилася після курсу лікування; не ділитися цими ліками з іншими та не радити їх приймати
  5. Повідомляти лікарю про всі побічні ефекти або якщо прописані ліки не полегшують симптоми захворювання.

 

Як захистити себе від інфекційних захворювань? 

  • Вакцинуйтеся. Деякі вакцини можуть попередити серйозні бактеріальні захворювання, як, наприклад, менінгіт, пневмонію й отит, які можуть викликати такі збудники як пневмокок та менінгокок. 
  • Стежте за гігієною. Регулярно та правильно мийте руки й очищайте робочу поверхню.
  • Дотримуйтесь правил гігієнічного приготування та зберігання їжі: зберігайте сире м’ясо, морепродукти і яйця роздільно. Піддавайте продукти правильній термічній обробці. Звичайні харчові продукти можуть бути джерелом інфекції.
  • Дотримуйте соціальну дистанцію з людьми, що хворіють.
  • Дотримуйтеся правил захищеного сексу.
  • Стежте за гігієною ротової порожнини, не нехтуйте профілактичними оглядами у лікаря-стоматолога.

Антибіотик – за призначенням лікаря!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь