A A A K K K
для людей із порушенням зору
БІЛИЦЬКА СЕЛИЩНА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавського району Полтавської області

СТАТУС ОСОБИ З ІНВАЛІДНІСТЮ ВНАСЛІДОК ВІЙНИ

Дата: 25.11.2022 19:05
Кількість переглядів: 166

СТАТУС ОСОБИ З ІНВАЛІДНІСТЮ ВНАСЛІДОК ВІЙНИ

 

На цей статус мають право військовослужбовці, які отримали травму або поранення під час військових дій. Можуть претендувати як учасники АТОООС у Донецькій та Луганській областях, так і військові, які чинять опір повномасштабній російській агресії вже у 2022 році.

До переліку документів для оформлення статусу особи з інвалідністю внаслідок війни входять:

  1. Довідка про обставини травми, яку видає командир військової частини після проведення службового розслідування. Якщо розслідування не було проведене, військовий може звернутися з рапортом до командира військової частини та зазначити, що така довідка є необхідною.

Якщо інвалідність настала внаслідок захворювання, то довідка не видається.

  1. Усі медичні документи з моменту поранення, контузії, каліцтва з лікувальних закладів (виписні епікризи тощо).

Основним документом є висновок військово-лікарської комісії про причинно-наслідковий зв’язок поранення (травми, контузії, каліцтва, захворювання) або свідоцтво про хворобу.

  1. Направлення на медико-соціальну експертну комісію. МСЕК – це комісія лікарів при районній/міській/обласній поліклініці.

На період дії воєнного стану МСЕК функціонує за принципом екстериторіальності, тобто пройти її можна в будь-якому регіоні, не лише за місцем юридичної прописки. (постанови Кабміну № 225 від 08.03.2022 року та № 390 від 30.03.2022 року)

Направлення видає командир військової частини для чинних військовослужбовців, а для звільнених — військовий комісар ТКЦ та СП.

Після отримання направлення військовий звертається до лікарсько-консультативної комісії у той медзаклад, куди йому виписано направлення. (Звертатися за можливістю краще за місцем проживання/реєстрації, оскільки необхідно мати заключену декларацію із сімейним лікарем).

Лікарсько-консультативна комісія проводить додатковий огляд у лікарні та збирає матеріали справи, до якої долучає оригінали всіх медичних документів, а також направлення на МСЕК, довідку про безпосередню участь у бойових діях, довідку про обставини травми, контузії, каліцтва, захворювання. Після чого сформовану особову справу передають на МСЕК.

 Після формування особової справи представник медичного закладу САМОСТІЙНО передає документи до МСЕК.

Після надходження документів військовослужбовця до МСЕК йому за телефоном повідомляють, коли відбудеться розгляд його справи.

Якщо ви повертаєтеся до військової частини і розумієте, що мобільного зв’язку може не бути, залиште контакти родичів. Це унеможливить винесення заочного рішення, що часто роблять представники комісії, якщо не можуть зв'язатися з військовим. Таке рішення неможливо оскаржити. Якщо ж зв'язок є, процедура оскарження існує та реалізується через заяву до, наприклад, уже обласної комісії.

Після отримання довідки МСЕК про інвалідність необхідно звернутися до органів соціального захисту населення за місцем реєстрації, надати копію висновку військово-лікарської комісії, фотокартку 3*4, копію паспорта, копію картки платника податків, за наявності — посвідчення учасника бойових дій, яке замінять на посвідчення інваліда війни певної групи.

    За отриманням безоплатної правової допомоги громадяни можуть звертатися до Кобеляцького бюро правової допомоги, контактний телефон: (05343) 3-43-74, та за електронною адресою Kobeliatske@legalaid.pl.ua .

    Окрім цього, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги – 0800213103. Зателефонувавши  за ним, Ви зможете уточнити актуальну інформацію щодо осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, змін в законодавчій базі стосовно її надання.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь