A A A K K K
для людей із порушенням зору
БІЛИЦЬКА СЕЛИЩНА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавського району Полтавської області

Президент України зустрівся з Верховним комісаром ООН у справах біженців

Дата: 26.01.2023 18:08
Кількість переглядів: 80

Президент України зустрівся з Верховним комісаром ООН у справах біженців

 

Президент Володимир Зеленський провів зустріч із Верховним комісаром ООН у справах біженців Філіппо Гранді, який перебуває в Україні з візитом.

Глава держави подякував Верховному комісару за вже третій візит до нашої країни з початку повномасштабного вторгнення Росії. Під час візиту Філіппо Гранді побував у низці українських міст – Харкові, Дніпрі, Миколаєві, Одесі, Запоріжжі й Полтаві.

«Це важливий політичний сигнал підтримки для всього українського суспільства, для сімей, для вимушено переміщених осіб, для наших біженців. Це дуже важливо для родин, які втратили своїх дітей через депортацію», – наголосив Володимир Зеленський.

Президент відзначив широку польову присутність очолюваного Філіппо Гранді Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ) у найбільш постраждалих регіонах і містах України. Він високо оцінив гуманітарну допомогу мільйонам українців на загальну суму понад 1 млрд дол. США, надану УВКБ з 24 лютого 2022 року: «Цінуємо дієву допомогу УВКБ постраждалим українцям, зокрема пряму грошову підтримку. Необхідно продовжити та посилити цю важливу практичну допомогу».

Володимир Зеленський привернув особливу увагу Філіппо Гранді до нагальності доступу до депортованих у Росію громадян України та захисту їхніх прав. Окремо було порушено тему масового злочинного вивезення державою-агресором українських дітей, зокрема дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

«Наше суспільство справді потребує дуже зрозумілих відповідей на те, чи зможемо ми разом розробити механізм повернення наших громадян. Я хотів би сказати передусім про дітей, які не спроможні самостійно звільнитися з полону. А я вважаю зміну громадянства з українського на російське політикою геноциду й тим самим полоном», – наголосив Глава держави.

У цьому зв’язку Президент України ініціював розробку спільно з ООН механізму припинення незаконної передачі українських дітей у російські сім’ї та повернення їх на Батьківщину.

Співрозмовники також обговорили інші пріоритетні напрями подальшої співпраці України з ООН у гуманітарній сфері, насамперед відповідні спільні цільові проекти відбудови, підготовку житла для повернення вимушених переселенців та долучення УВКБ до реалізації Fast Recovery Plan. У цьому контексті було відзначено важливість підписання Філіппо Гранді та віце-прем’єр-міністром з відновлення України Олександром Кубраковим Меморандуму про взаєморозуміння щодо співпраці між УВКБ ООН та Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України, покликаного посилити координацію відповідних спільних зусиль.     

Глава держави запросив Верховного комісара ООН взяти активну участь у просуванні української формули миру, зокрема її гуманітарного виміру.

Офіційне інтернет-представництво Президента України

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь