A A A K K K
для людей із порушенням зору
БІЛИЦЬКА СЕЛИЩНА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавського району Полтавської області

У Полтаві провели круглий стіл із питань подолання наслідків русифікації та тоталітаризму

Дата: 06.02.2023 20:00
Кількість переглядів: 59

У Полтаві провели круглий стіл із питань подолання наслідків русифікації та тоталітаризму

 

В обласному центрі відбувся круглий стіл «Реалізація державної політики подолання наслідків русифікації та тоталітаризму у м. Полтаві та Полтавській області». 

Участь у заході взяли Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, його заступник Тарас Шевченко, заступник начальника Полтавської ОВА Олексій Бруслик, голова обласної ради Олександр Біленький, народні депутати, представники Полтавської міської ради, члени експертної ради з питань подолання наслідків русифікації та тоталітаризму при МКІП. 

«Для кремля і путіна будь-яка пам’ятка на території України, пов’язана з пригніченням нашої держави і з прославляння російської імперії – це просто привід, аби сюди відправляти танки. Тому звичайним перейменуванням старих пам’яток тут не обійтися. Ми маємо це усвідомлювати», – сказав Олександр Ткаченко.

Відтак Міністр закликав місцевих керманичів не затягувати процес очищення Полтави від пам'яток російській імперії на кілька років. І пообіцяв натомість максимальне сприяння з боку МКІП. 

«На місці кожного з тих пам’ятників, які прославляють російську імперію, має бути інший пам’ятник чи сквер, присвячений Україні. Тому що Полтава має бути містом щасливих людей, а російських імперських пам’яток не повинно бути в публічному просторі», – наголосив Міністр. 

Своєю чергою заступник Міністра Тарас Шевченко нагадав присутнім, що такі заходи важливі, оскільки загалом відповідають на гострі виклики сьогодення. 

«Українці сильно змінилися за рік війни як з точки зору відчуття ідентичності, так і з точки зору очікувань до влади, зокрема, й місцевої. Відповідь на ці виклики реалізується різними способами. Зокрема, й через гуманітарну політику. Це, серед іншого, стосується і перейменування вулиць та перенесення і демонтажу пам'ятників. Наразі експертна рада напрацювала рекомендації з таких питань. Деякі рекомендації стосуються й Полтави», – зауважив Тарас Шевченко.   

Утім, за його словами, попри напрацьовані фахівцями пропозиції і рішення, власне повноваження належать саме місцевій громаді.

Заступник начальника Полтавської ОВА Олексій Бруслик зауважив, що експертна рада підняла питання демонтажу імперських пам’ятників у Полтаві на новий рівень.

«Були обговорення, яким чином діяти. Як юрист оцінюю ситуацію з точки зору правової визначеності та дій відповідно до закону. Є правовий механізм, який може бути погоджений із міністерством, є правова концепція реалізації демонтажу вказаних пам'ятників. Їхній балансоутримувач – Полтавська міська рада. Пам’ятник Мазепі та пам’ятник на місці відпочинку петра не можуть стояти в одному кварталі. Війна йде на всіх рівнях, і на рівні історичної пам'яті також. І зараз саме той момент, коли треба діяти», – зазначив Олексій Бруслик.

За результатами засідання круглого столу визначили, що Полтавська міська рада протягом місяця має надати результат щодо декомунізації та демонтажу імперських пам’ятників, розробити і прийняти відповідні рішення.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь