A A A K K K
для людей із порушенням зору
БІЛИЦЬКА СЕЛИЩНА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавського району Полтавської області

Протидіємо туберкульозу, віл/сніду та наркозалежності в умовах воєнного часу

Дата: 23.02.2023 11:56
Кількість переглядів: 72

Протидіємо туберкульозу, віл/сніду та наркозалежності в умовах воєнного часу

 

21 лютого відбулося перше в цьому році засідання Полтавської обласної ради з координації дій у відповідь на поширення туберкульозу, ВІЛ та наркозалежності.

Провідними темами для обговорення стали протитуберкульозна медична допомога в умовах воєнного стану, проведення з 1 березня по 1 квітня місячника боротьби з цим захворюванням, забезпечення сталості медичних послуг та протистояння поширенню ВІЛ/СНІД, забезпечення препаратами антиретровірусної та робота сайтів замісної терапії на теренах області.

У засіданні дистанційно взяли участь фахівці ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» Олена Семиренко, Андрій Птащенко та проєкту USAID PATH Роман Родина, Олена Дюжева, Володимир Шукатка.

Секретар Ради Ніна Дурдикулиєва, керівник КП «Полтавський обласний центр громадського здоров’я», доповіла членам Ради та гостям зібрання, що план роботи на поточний рік сформовано згідно з узагальненими й структурованими пропозиціями членів Ради.

Директор комунального підприємства „Полтавський обласний клінічний протитуберкульозний диспансер Полтавської обласної радиˮ Володимир Печериця навів статистичні показники у царині протидії туберкульозу на Полтавщині за минулий рік.

«Довгі роки наша область посідала передостанні місця у рейтингу захворюваності на туберкульоз в Україні. Ситуація вважалася позитивною. Зараз Полтавщина займає у рейтингу верхні 7-8 сходинки. Далися взнаки війна, міграція населення, вплив коронавірусних обмежень попередніх років. Головне завдання сьогодні – спільними зусиллями фтизіатричної служби, сімейних лікарів, неурядових організацій, керівників громад виявляти якомога більшу кількість хворих із числа місцевих людей, внутрішньо переміщених, військових».

У 2022 році в області захворюваність на всі форми туберкульозу (з рецидивами) порівняно з попереднім роком зросла на 49% і склала 52,0 на 100 тис. населення (проти 34,9 за 2021 рік; по Україні - 44,0 та 45,1 відповідно). Діагностовано 44 випадки туберкульозу серед внутрішньо переміщених осіб, усі ці люди зараз лікуються. Обласний протитуберкульозний диспансер організував 143 виїзди пересувних флюорографів, обстежено майже 12 тисяч людей із груп ризику (9323 обстеження – за підтримки міжнародної організації РАТН). Виявлено 37 випадків туберкульозу легень.

Наразі місто Полтава переступило епідпоріг захворюваності. За словами Володимира Печериці, Миргородський район зараз не має лікаря-фтизіатра, у Лубенському районі показники захворюваності утричі вищі, ніж у Кременчуцькому, де статистика свідчить про спад захворюваності. Але це, на переконання головного фтизіатра області, говорить перш за все про недостатню роботу із виявлення хворих на туберкульоз.

Захворюваність на комбіновану інфекцію ВІЛ/туберкульоз за 2022 рік також збільшилась на 29,3% і склала 5,3 на 100 тис. населення. Охоплено антиретровірусною терапією 91,1% хворих з ВІЛ/ТБ (за даними Державного електронного реєстру хворих на туберкульоз). Профілактичне лікування ко- тримоксалозом отримувало 86,6% пацієнтів.

У 2022 році 71,1% хворих на чутливий туберкульоз отримували лікування з першого дня амбулаторно, серед хворих із лікарсько-стійким туберкульозом цей показник склав 43,5%.

Смертність від усіх форм туберкульозу в області зменшилась порівняно з попереднім роком на 22% (4,0 на 100 тис. населення проти 5,1).

За сприяння проєкту РАТН «Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні» доставляються за призначенням зразки біологічного матеріалу, протитуберкульозні препарати. Відбувся 31 моніторинговий візит фахівців.

Медико-психосоціальний супровід хворих на туберкульоз в області здійснюють фахівці БО «Світло надії» – втілюючи проєкт Глобального фонду «Прискорення прогресу у зменшенні тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції в Україні», та Обласного Товариства Червоного Хреста України (проєкт РАТН «Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні»). Обласних програм соціальної підтримки таких пацієнтів поки немає.

Загалом за минулий рік на боротьбу з туберкульозом залучено майже 15 мільйонів гривень благодійних коштів.

Серед першочергових завдань головний фтизіатр області визначив подальше залучення керівників громад, соціальних служб, неурядових організацій до роботи з ВПО, контактними особами, групами підвищеного ризику; більш ефективне використання мобільних рентгенологічних установок. Найважливішим інструментом протидії поширенню туберкульозу у воєнний час, на фоні коронавірусної інфекції, залишається інформаційна робота. Адже більшість населення України досі не усвідомлює ризиків інфікування. Тема цьогорічного Всесвітнього та Всеукраїнського дня боротьби із захворюванням на туберкульоз, що традиційно відзначатиметься 24 березня – «Так! Ми можемо покінчити з туберкульозом». Увесь березень триватиме місячник  боротьби з туберкульозом – Рада затвердила відповідний план заходів.

Регіональний представник БО «ТВpeopleUkraine» Арсеній Верхотуров розповів про раннє виявлення туберкульозу серед уразливих груп за допомогою ультрапортативних рентгенівських систем Portable X-ray Unit FDR Xair (XD2000) компанії Fujifilm. Вони прості у транспортуванні та експлуатації, автономно працюють у найвіддаленіших селах навіть у домашніх умовах. У 2022 році було проведено 46 виїздів, відвідано 74 локації, обстежено 1500 осіб. Діагностовано 30 підозр на туберкульоз, 16 людей уже лікуються.

Світлана Нестеренко, виконувач обов’язків директора КП «Обласний центр профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІД», інформувала членів Ради про безперервність надання послуг – від тестування на ВІЛ до встановлення діагнозу, постановки під медичний нагляд, призначення АРТ.  

Упродовж 2022 року в Полтавському регіоні було обстежено на ВІЛ-інфекцію 46710 осіб, з них 11419 досліджень проведено за допомогою швидких тестів. Було отримано 343 позитивних результати, 295 осіб  взяли під медичний нагляд (86% від виявлених), серед них 40 дітей, народжених жінками з ВІЛ-позитивним статусом.

Після встановлення діагнозу ВІЛ запорукою повноцінного життя є ранній початок лікування (в терміни 7-15 днів) та пригнічене вірусне навантаження. Впродовж 2022 року вперше було призначено лікування антиретровірусною терапією 251 особі. Всього станом на 1 січня 2023 року отримують лікування в Полтавському регіоні 3278 людей, які живуть з ВІЛ-інфекцією.

Світлана Нестеренко прокоментувала зміни до чинного законодавства щодо профілактики, тестування і лікування ВІЛ-інфекції.

Наразі препаратами АРТ область забезпечена.

Керівник проєктів громадського здоров’я БО «Світло надії» Іванна Данилишина презентувала роботу Центру адаптації для бездомних та звільнених із місць позбавлення волі. Часто люди, розміщені у закладі тимчасово, не мають документів, тому не можуть звернутися до сімейного лікаря, отримати електронне направлення. Ця ж проблема, за словами Володимира Печериці, актуальна й для багатьох людей із туберкульозом.

Про виконання програми замісної підтримувальної терапії (ЗПТ) в області інформувала заступник директора з медичної частини КП «Полтавський обласний центр терапії залежностей» Стелла Галіновська.

Щоб попередити поширення ВІЛ/СНІДу серед людей, які вживають наркотики ін’єкційним шляхом, зменшувати їх кримінальну активність,  в області працює 13 осередків замісної підтримувальної терапії на базі 11 лікувальних закладів. Таку терапію зараз отримують 1181 людина. Це – 71,2% від усіх споживачів ін’єкційних наркотиків, котрі перебувають під спостереженням. 123 отримувачі ЗПТ – це мешканці сусідніх регіонів, у тім числі ВПО, які звернулися за допомогою до наших закладів після 24 лютого минулого року. 313 учасників ЗПТ мають позитивний ВІЛ-статус, з них 308 отримують АРТ-терапію (98% від кількості інфікованих). 111 пацієнтів ЗПТ мають туберкульоз, 786 – вірусний гепатит С. Замісна терапія дозволяє за місцем її отримання проводити діагностику й лікування супутніх захворювань. Стелла Галіновська розповіла про командну роботу соціальних працівників, психологів, лікарів над соціалізацією цих людей, про лікарські препарати замісної терапії.

Про облаштування кабінетів ЗПТ в установах виконання покарань говорив начальник філії ДУ «Центр охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України» Михайло Шондолі.

Впровадження проєкту РАТН «Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні», що втілюється вже протягом шести років, та плани на 2023 рік презентувала членам Ради та гостям зібрання Олена Дюжева.

Також члени координаційної ради внесли зміни до складу групи моніторингу й оцінки.

КП «Полтавський обласний центр громадського здоров’я ПОР»Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь