A A A K K K
для людей із порушенням зору
БІЛИЦЬКА СЕЛИЩНА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавського району Полтавської області

У світі існує до 7 тисяч небезпечних для життя рідкісних захворювань

Дата: 01.03.2023 21:33
Кількість переглядів: 49

У світі існує до 7 тисяч небезпечних для життя рідкісних захворювань

 

28 лютого – Всесвітній день рідкісних захворювань. Є хвороби розповсюджені – про них знає більшість населення. А є хвороби, що зустрічаються вкрай рідко. Про них мало говорять. Їх важко діагностувати та дорого лікувати. Такі хвороби називають орфанними.

Орфанні захворювання – вроджені або набуті, – мають прогресуючий тяжкий хронічний перебіг, супроводжуються дегенеративними змінами в організмі, знижують якість та тривалість життя хворих.

Більшість із цих захворювань (80%) виникає через генетичні відхилення. Половина людей, які страждають на орфанні захворювання, – це діти. Ймовірність того, що в обох батьків буде пошкоджений однаковий ген, невелика. Але якщо трапиться такий збіг, дитина народиться з порушеннями. Часто люди довго не підозрюють, що хворі, адже симптоми можуть проявитися не тільки в дитинстві, але й у дорослому віці.

Орфанні хвороби – смертельно небезпечні. Без лікування вони можуть швидко прогресувати, призводити до інвалідності та смерті.

Вилікувати від генетичного відхилення повністю неможливо. Але якщо діагноз поставлено вчасно, а терапія – систематична, продовжити життя й поліпшити його якість можна.

Незважаючи на різні симптоми і наслідки рідкісних захворювань, проблеми у більшості хворих схожі. Це недоступність правильної діагностики, запізнення із встановленням діагнозу, відсутність якісної інформації, а часто й наукових знань про захворювання, важкі умови соціалізації, відсутність якісної медичної допомоги та труднощі в отриманні лікування й догляду.

Приблизно 80% рідкісних захворювань мають генетичний характер. Загалом, за оцінками експертів, у світі налічується близько 6-8 тисяч небезпечних для життя рідкісних хвороб, 75% з яких зачіпають пацієнтів дитячого віку.

Серед них зустрічаються вельми екзотичні недуги: синдром кабукі (в Європі зафіксовано близько 300 випадків), синдром Паллістера-Кілліана (в Європі – 30 випадків), прогресувальна кісткова гетероплазія, хвороба Німана-Піка, хвороба Гоше.

Однак, є й такі, що зустрічаються найчастіше: муковісцидоз, гемофілія, мієлома, спінальна м'язова атрофія, хвороба Альцгеймера, хвороба Гентінгтона та інші.

Орфанні захворювання – це одна з найскладніших проблем сучасної медицини, оскільки:

  • ці хвороби важко діагностуються, тому їх пізно помічають або плутають з іншими патологіями;
  • вони часто призводять до неминучої смерті, втрати автономії, розумової відсталості;
  • постає проблема для пошуку ліків, адже важко набрати групу пацієнтів для клінічних випробувань;
  • деякі орфанні захворювання можна контролювати, підтримувати здоров’я пацієнта, але це вимагає надзвичайних коштів із державного бюджету.

Дуже актуальним є раннє виявлення орфанних захворювань, зокрема, шляхом скринінгових досліджень та вчасного призначення лікування. Адже благоприємні прогнози на якісне життя отримують немовлята, які починають лікування у перші 2 місяці від народження. Для цього захворювання потрібно вчасно діагностувати.

Тому в пологовому будинку проводять скринінги новонароджених. В Україні кров відбирають для виявлення 5 патологій:

  • фенілкетонурія;
  • вроджений гіпотиреоз;
  • муковісцидоз;
  • адреногенітальний синдром;
  • галактоземія.

До інших орфанних патологій, що зафіксовані в Україні, відносяться легенева гіпертензія, спинальна м’язова атрофія, гемофілія та інші.

Оскільки пацієнтів із рідкісними захворюваннями вкрай мало, а їхнє лікування досить вартісне, згідно зі світовою практикою, забезпечення препаратів для хворих є обов'язком держави. У пацієнта немає інших альтернатив, оскільки препарати в аптеках здебільшого відсутні. Виробництво препаратів для лікування рідкісних захворювань є надзвичайно складним та вартісним, замовляється для кожного пацієнта індивідуально. Своєчасна діагностика і ранній початок лікування позитивно впливає на стан пацієнта.

Вилікувати від генетичного відхилення повністю неможливо, але поліпшити якість життя і подовжити його – цілком можливо. Люди з орфанними захворюваннями варті повноцінного, здорового життя.

 

Наталія Півень, лікар – дерматовенеролог КНП «Кобеляцька міська лікарня»

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь