БІЛИЦЬКА СЕЛИЩНА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавського району Полтавської області

Безпека пацієнтів – основоположний принцип надання медичної допомоги

Дата: 18.09.2023 18:55
Кількість переглядів: 100

Безпека пацієнтів – основоположний принцип надання медичної допомоги

17 вересня – Всесвітній день безпеки пацієнтів. День безпеки пацієнтів в Україні.

У травні 2019 року на засіданні 72-й Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я держави взяли на себе зобов’язання визнати безпеку пацієнтів як одну з пріоритетних задач охорони здоров’я і вжити усі необхідні заходи для зменшення шкоди, що завдається пацієнтам в медичних установах. Всесвітня асамблея охорони здоров’я схвалила встановлення Всесвітнього дня безпеки пацієнтів, що відзначється щороку 17 вересня.

Президент України підписав 4 вересня 2019 року Указ №648/2019 про встановлення в Україні Дня безпеки пацієнтів, який відтоді також відзначається щорічно 17 вересня.

Отже питання безпеки пацієнтів визнано одним із пріоритетних у державі, особливо в умовах запровадження змін під час надання первинної, вторинної та третинної медичної допомоги. Також це стосується інших видів медичної допомоги, таких як екстрена, паліативна та медична реабілітації.

Це також означає, що повинні оцінюватися ризики, помилки, несприятливі події та шкода для здоров’я пацієнтів на всіх рівнях надання медичних послуг, в тому числі за допомогою надання інформації, навчання та зворотного зв’язку з урахуванням думки пацієнтів та їх сімей.

Шлях від першого контакту сімейного лікаря з жителем громади до проведення високотехнологічних процедур та втручань потребує багатьох різнобічних кроків для надання доступної, якісної та безпечної медичної допомоги.

Безпечність – це основоположний принцип надання медичної допомоги. Кожен вид, форма і умови надання медичної допомоги супроводжуються певними ризиками для пацієнтів. Несприятливі реакції можуть виникнути в результаті будь-яких медичних втручань навіть при їх правильному виконанні (незалежно від того, чи мають вони діагностичну, лікувальну або реабілітаційну спрямованість).

За оцінками провідних світових фахівців, в різних країнах тільки при наданні стаціонарної допомоги заподіяти шкоду можуть щонайменше кожному 10 пацієнту. Разом з тим, близько половини випадків, в результаті яких можна заподіяти шкоду, реально попередити. Як приклад можна привести зниження поширеності внутрішньолікарняних інфекцій, що на 55% пов’язано виключно з дотриманням правил гігієни рук медичного персоналу.

Пандемія COVID-19 виявила величезні проблеми, з якими досі стикаються медичні працівники в усьому світі. Робота в стресових умовах створює ризики для безпеки медиків, включаючи інфікування і поширення захворювань в лікарняних закладах, обмежений доступ до засобів індивідуального захисту, а також вчинення помилок, здатних завдати шкоди як пацієнтам, так і медичним працівникам. У багатьох країнах медичні працівники стикаються з підвищеною небезпекою інфікування, нещасних випадків, стигматизації, хвороб.

Украй важлива наявність в системі охорони здоров’я компетентного, кваліфікованого, зацікавленого медичного персоналу і створення умов для залучення пацієнтів до процесу лікування.

Якість та безпека – ключові аспекти, що визначають рівень охорони здоров’я країни. На разі українські лікарі можуть мінімізувати ризики, базуючи свої рекомендації на сучасних міжнародних настановах. Це убезпечує від надмірного призначення ліків сумнівної ефективності чи застарілих способів лікування.

Ольга Луцько, лікар-педіатр Білицької амбулаторії ЗПСМ

КНП «Центр ПМСД Білицької селищної ради»Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь