БІЛИЦЬКА СЕЛИЩНА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавського району Полтавської області

Як не отруїтися грибами?

Дата: 03.10.2023 11:44
Кількість переглядів: 150

 

Як не отруїтися грибами?

Гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння а іноді й смерті. Прикро, що багато людей замислюються над цим лише після свого гіркого досвіду. Страви з грибів – традиційний продукт у раціоні харчування мешканців багатьох регіонів України. На території нашої країни росте майже 2000 видів шапинкових грибів, до 500 з них вважають їстівними. Найчастіше гриби використовують як приправи до страв або ж у консервованому вигляді.

Грибі є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковина хітин, що входить до їх складу, майже не перетравлюється в шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» її.

Вживати гриби не рекомендовано в році вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з ними дітей до 12 років.

Як не отруїтися грибами

  • Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, які підлягають контролю та продаються в торговельній мережі.
  • Не купуйте гриби на стихійних ринках.
  • Важливо оглядати гриби: Зверніть увагу на колір капелюшки, губки, ніжки.
  • Збирайте тільки добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву відразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
  • Не беріть занадто молоді чи старі гриби – їх легко переплутати з отруйними.
  • Не збирайте гриби поблизу, промислових підприємств, забруднених територій: гриби збирають у себе широкий спектр руйнівних речовин, зокрема важкі метали.
  • Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
  • Не куштуйте сирі гриби.
  • Вдома ще раз перевірте гриби: всі сумнівні потрібно викинути.
  • Готуйте гриби в течії першої доби після збирання.
  • Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжому підсоленому воді не менше 30 хв.
  • Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше.

Симптоми отруєння грибами

При отруєнні грибами захворювання проявляється через дві-три роки після їх вживання. Перші симптоми отруєння грибами, як правило, такі: у людини, що є гриби, розвиваються гастроентерит або гастроентероколіт із болем у тварини, нудотою, блювотою, діареєю, аж до зневоднення її. Якщо ці симптоми виражені особливо сильно, а допомога не надана довго, то пацієнт може загинути .

При отруєннях грибами з гепатонефротоксичною дією (ураження нирок і захворювання) перші симптоми отруєння розвиваються не раніше, ніж через 6 годин з моменту вживання, іноді через 8-10 годин, рідше – до 2-3 діб. Прояви спочатку також мають гастроентерологічний характер, але через деякий час може настати так званий період явного благополуччя, коли ознаки розладів з боку шлунково-кишкового тракту зростають (особливо в умовах стаціонару після надання адекватної допомоги), стан пацієнта стабілізується. Нерідко під час цього періоду пацієнти вимагають виписати їх, погано почувають себе якісно задовільно. Але при цій динаміці біохімічних змін залишається неблагополучною, особливо хвороба. Ще через 10-12 годин з'являються і клінічні симптоми патології хвороби – жовтушність склер, слизових оболонок і шкірних покривів,

Перша допомога у разі отрування грибами і

1 . Терміново телефонуйте до «швидкої» – загальний номер 103.

2 Якщо пацієнт турбує багатократний блювота, не слід призначати протиблювотні засоби, після блювота – важливий захисний механізм, який сприяє детоксикації.

  1. Не використовуйте діарею медикаментозними препаратами. Якщо діарея відсутня, можна додати послаблюючий засіб.
  2. Потрібно багато пити, щоб запобігти зневодненню речовин і видалити вивід токсинів. який, не просто вода, а спеціальні соляні розчини, такі як регідрон, – він сприяє нормалізації водно-електролітного балансу.

5.Дотримуйтеся постільного режиму.

У стаціонарі лікар може провести пацієнту промивання шлунку, що є досить ефективним. При підозрі на отруєння блідою поганкою у лікарні застосовують антидоти до аманітінів. До засобів антидотной терапії відносяться два препарати-бензилпеніцилін і силібінін. Антидоти часто призначають навіть при підозрі на отруєння блідою поганкою, ще до початку розвитку класичної симптоматики.

Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів у організм.

У разі отруєння залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже лабораторне їх дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.

Знання симптоматики отруєння грибами та першої допомоги при таких станах дозволить вам у скрутну хвилину зарадити собі чи своїм рідним і близьким та навіть врятує життя!

 

Нінель Гончар, лікар загальної практики-сімейний лікар КНП «Котелевський ЦПМСД»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь