БІЛИЦЬКА СЕЛИЩНА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавського району Полтавської області

«Тарілка здорового харчування для учасників фестивалю «Золоті роки»

Дата: 16.10.2023 16:11
Кількість переглядів: 78

«Тарілка здорового харчування для учасників фестивалю «Золоті роки»

16 жовтня – Міжнародний день здорового харчування. Полтавський обласний центр громадського здоров’я провів консультування щодо факторів ризику неінфекційних захворювань та майстер-клас «Тарілка здорового харчування». Захід відбувся в Полтавському міському будинку культури у ході фестивалю «Золоті роки» – для вікової категорії старше 60 років. Його учасниками стали полтавці та внутрішньо переміщені особи з регіонів активних бойових дій.

На другому поверсі Будинку культури прийом проводили дві мобільні медичні команди. У складі кожної команди – лікар, психолог, медична сестра. Відвідувачі мали можливість визначити рівень цукру у крові, холестерину, виміряти артеріальний тиск, і навіть отримати найнеобхідніші ліки. Після цього одразу спускалися на перший поверх, де їх зустрічали фахівці Центру громадського здоров’я.

…Біля локації з банером «Час обирати здоров’я» кілька жінок передпенсійного віку визначають за таблицями ризик серцево-судинного захворювання, жартують. Переглядають літературу, обирають корисну для себе: про контроль артеріального тиску, поради для людей із діабетом, раціональне харчування, руховий режим тощо. Із допомогою фахівця Центру громадського здоров’я Альони Рижикової визначають індекс маси тіла, обговорюють отримані результати.

Що означає вислів «здорове харчування», навіщо воно потрібне та як скласти тарілку здорового харчування? Про це та багато іншого розповіла учасникам фестивалю лікар-методист Центру громадського здоров’я Тетяна Петрухіна.

Руховий режим, здорове харчування та відмова від шкідливих звичок – запорука загального здоров’я у будь-якому віці, але особливо важливо це для віку 60+.

Навколо теми шкідливих звичок, яку обговорювали разом із завідувачем Центру знань із неінфекційних хвороб Володимиром Голубєвим, розгорнулася дискусія за участю студентів-волонтерів Полтавського державного медичного університету. Другокурсник Михайло, розповів чимало цікавого про медичний канабіс, як лікувальний засіб, що не викликає звикання. До теми з цікавістю дослухалися люди літнього віку.

Ніна Конон-Рижа, полтавка: «Дуже вдячна організаторам за такий чудовий захід. Мені майже 80, але вдома не сиджу, постійно рухаюся, підтримую форму. Для себе дізналася багато корисного про харчування, профілактику хвороб».

Микола Конашенко, мешканець Луганщини: «Курю з юності, востаннє спробував позбутися цієї звички два роки тому. Але повномасштабна війна спричинила зрив. Сьогодні лікарі медичної бригади вкотре наполегливо радили кидати курити. Ось узяв підбірочку порад, як це робити. Буду намагатися знову. Хай це буде мій внесок у перемогу».

Міський будинок культури люди покидали з пакунками кольорової друкованої продукції, подарунками, новими навичками та знаннями.

Довідково: як скласти тарілку здорового харчування.

Уявіть розмір звичайної тарілки, якою ви щоденно користуєтеся. Тепер подумки викладайте на неї продукти, що мають бути у вашому щоденному раціоні.

  • Овочі та фрукти. Половина тарілки має бути заповнена овочами та фруктами. Щонайменше 400 г (тобто п’ять порцій) фруктів і овочів на день, за винятком картоплі та інших крохмалистих коренеплодів. Прагніть до кольору та різноманітності. Свіжі або заморожені, залежно від сезону та доступності. Включіть до цього об’єму й зелень. Зверніть увагу на українські суперфуди – буряк, гарбуз, яблука та груші.
  • Складні вуглеводи. Чверть тарілки складатимуть продукти з цільного зерна, а саме: гречка, пшоно, булгур, вівсяна крупа, кіноа, коричневий рис, макарони або паста з твердих сортів пшениці. Замість білого хліба варто обирати цільнозерновий, а шліфований рис замінити нешліфованим.
  • Продукти з білками. Ще чверть відведіть продуктам, що містять білки тваринного та рослинного походження. Їх можна поєднувати на тарілці. Важливо уникати обробленого м’яса та напівфабрикатів (ковбаса, бекон, шинка, салямі). Свіже нежирне м’ясо та птицю, наприклад, індичку, яловичину, курятину готуйте самостійно. Включайте до раціону рибу – тріску, хек тощо, та не забувайте урізноманітнювати його білком рослинного походження, бобовими, такими як сочевиця, горох, нут, квасоля. Серед продуктів із вмістом білків будуть і молочні продукти, тому не завадить несолодкий білий йогурт, молодий сир. Також варто пам’ятати про яйця і горіхи.

КП «Полтавський обласний центр громадського здоров’я ПОР»

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь