A A A K K K
для людей із порушенням зору
БІЛИЦЬКА СЕЛИЩНА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавського району Полтавської області

Розпочато обговорення законопроєкту «Про електричне та електронне обладнання та відходи електричного і електронного обладнання»

Дата: 03.01.2024 08:57
Кількість переглядів: 35

Розпочато обговорення законопроєкту «Про електричне та електронне обладнання та відходи електричного і електронного обладнання»

6Zakon

Документ імплементує положення європейської Директиви 2012/19/ЄС та є одним із трьох перших законів, якими буде впроваджено систему розширеної відповідальності виробника (РВВ) в Україні.

За законопроєктом система РВВ розповсюджуватиметься на теплообмінне обладнання, екрани, монітори, лампи, обладнання для телекомунікації та інформаційних технологій. Серед винятків – обладнання, яке використовується для воєнних цілей та захисту національних інтересів, наприклад, безпілотники.

Під систему розширеної відповідальності підпадатимуть усі суб'єкти господарювання, які вводять в обіг електричну та електронну продукцію. Це можуть бути як компанії, які виробляють і продають продукцію, так і ті, хто її лише продає (в тому числі імпортовану).

Усі вони мають або об'єднатися в організації колективної розширеної відповідальності виробника, або створити організацію індивідуальної розширеної відповідальності виробника. А ще дотримуватися цільових показників збирання та рециклінгу відходів своєї продукції, звітувати про обсяги збору і переробки, а також проводити інформування населення.

Законопроєкт встановлює відсотки цільових показників із рециклінгу в залежності від категорії відходів.

Система РВВ згідно із законопроєктом має охоплювати всю країну. Закон встановлює, що у населених пунктах на 25 тисяч мешканців та більше має бути встановлено одне місце приймання відходів електричного та електронного обладнання. У менших населених пунктах такі відходи збиратимуть спеціально обладнані транспортні засоби.

Значна частина відходів електричного та електронного обладнання зараз опиняється у довкіллі після вилучення з них цінних компонентів. Ці відходи містять ртуть, свинець та інші небезпечні речовини, забруднюють воду, ґрунт і повітря, впливають на здоров’я людей. Саме тому організація збору та рециклінгу таких відходів є важливим завданням реформи.

Система РВВ допоможе суттєво зменшити потрапляння таких відходів на полігони та звалища, дасть поштовх для збільшення обсягів їх переробки, дозволить встановити контроль і посилити відповідальність усіх суб'єктів господарювання. Та головне, така система забезпечить прозоре та безперервне фінансування збирання та рециклінгу відходів електричного та електронного обладнання.

Ознайомитися із законопроєктом можна за посиланням:

https://bit.ly/3vfCHL3

Зауваження та пропозиції до законопроєкту приймаються протягом місяця з дня його офіційного оприлюднення Відділом формування політики з управління відходами Департаменту цифрової трансформації, електронних публічних послуг та управління відходами Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, вул. Митрополита Василя Липківського, 35, м. Київ, 03035, тел. (044) 206-31-68, email: pekarska.o@mepr.gov.ua.

 

Департамент екології та природних ресурсів ПОВА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь