БІЛИЦЬКА СЕЛИЩНА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавського району Полтавської області

У Полтавській ОВА обговорили правове забезпечення збереження археологічної спадщини Полтавщини

Дата: 26.01.2024 13:11
Кількість переглядів: 30

У Полтавській ОВА обговорили правове забезпечення збереження археологічної спадщини Полтавщини

У Комунальному закладі «Центр охорони та досліджень пам'яток археології» Полтавської обласної ради відбулася спільна нарада з Юридичним департаментом Полтавської обласної військової адміністрації з питань правового забезпечення збереження археологічної спадщини Полтавщини.

Важливою проблемою в галузі збереження культурної спадщини є незаконна передача земельних ділянок, на яких розташовані пам`ятки археології, у приватну власність фізичним особам, що порушує державні інтереси у сфері захисту об`єктів культурної спадщини, ставить під загрозу стан належного збереження пам`ятки археології та може призвести до її втрати.

Загалом поверненню земельних ділянок, на яких розташовані пам’ятки/об’єкти археології у державу власність, передує складний і довгий процес, який потребує значного ресурсу, в т.ч. створення/оновлення облікової документації, присвоєння пам’яткам охоронних статусів та номерів тощо.

Окрім цього, на нараді обговорювались результати проведеного моніторингу земельних ділянок на яких розташовані пам’ятки археології. За результатами моніторингу було встановлено, що існує багато не укладених охоронних договорів на пам’ятки археології, що розташовані на земельних ділянках, які знаходяться в користуванні фізичних та юридичних осіб, всупереч Закону України «Про охорону культурної спадщини».

Об'єкти культурної спадщини охороняються законом навіть при відсутності належним чином укладеного охоронного договору. В той же час, укладання охоронних договорів спрямоване на реалізацію державної політики у сфері охорони культурної спадщини та встановлення чітких вимог для збереження історичних пам'яток та інших об'єктів, що становлять культурну цінність.

Завдяки системній роботі юридичного відділу Центру охорони та досліджень пам'яток археології та Юридичного департаменту Полтавської обласної військової адміністрації  за 2023 рік було подано до суду більше 20 позовних заяв про зобов’язання повернути земельні ділянки у державну власність та зобов’язання укладення охоронних договорів на пам’ятки та об’єкти культурної спадщини

Забезпечення захисту культурної спадщини є одним із пріоритетних та головних завдань органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь