БІЛИЦЬКА СЕЛИЩНА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавського району Полтавської області

Державна підтримка сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

Дата: 26.01.2024 13:15
Кількість переглядів: 39

Державна підтримка сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

Сім'я є природним середовищем первинної соціалізації дитини, джерелом її матеріальної та емоційної підтримки, засобом збереження і передання культурних цінностей. Збільшення соціального явища, яким є сирітство – є ще один із трагічних впливів воєнного стану та вкрай болючою темою.

Розвиток сімейних форм виховання дітей, які залишились без батьківської опіки, є незмінним державним пріоритетом та у фокусі роботи органів соціального захисту області. До таких форм усиновлення, опіка або піклування, прийомні сім'ї, дитячі будинки сімейного типу.

На рівні держави матеріальна підтримка сімей, які приймають на виховання дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, забезпечується шляхом надання державних допомог.

У 2023 році через органи соціального захисту населення області державні виплати на дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування отримали 1412 опікунів та піклувальників, 44 дитячих будинки сімейного типу та 111 прийомних сімей.

Державна соціальна допомога на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування призначається у розмірі до 2,5 прожиткових мінімумів для дітей відповідного віку, а для дітей з інвалідністю – 3,5 прожиткових мінімумів.

У 2024 році максимальний розмір щомісячної допомоги становить:

- на дітей віком до 6 років – 6407,50 грн; від 6 до 18 років – 7990,0 грн.;

- на дітей з інвалідністю віком до 6 років –8970,50 грн; від 6 до 18 років -11186,0 грн;

- для осіб, з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які після досягнення повноліття продовжують проживати в прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу до 23 років (за умови навчання) розмір допомоги становить – 7570 грн, для осіб з інвалідністю - 10598,0 грн.

У разі, коли на дитину виплачуються пенсія, аліменти, стипендія, державні допомоги (крім державної соціальної допомоги на дітей з інвалідністю) розмір такої допомоги зменшується на суму зазначених виплат.

Також батькам вихователям дитячих будинків сімейного типу та одному з прийомних батьків щомісяця виплачується грошове забезпечення у розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб (3028 грн) на кожну прийомну дитину, яка виховується в сім’ї.

Громадянам, які усиновили дитину, виплачується допомога при усиновленні дитини у загальному розмірі 41280 грн. Виплата здійснюється одноразово у сумі 10320 грн, решта коштів допомоги виплачується по 860 грн протягом 36 місяців. В області таку допомогу отримує 165 усиновлювачів.

Поряд з існуючими формами сімейного виховання з метою забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками, патронатними вихователями надають послуги з догляду, виховання та реабілітації таких дітей у своїх сім’ях.

Згідно норм діючого законодавства за рахунок коштів державного бюджету на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя виплачується соціальна допомога на кожну дитину, влаштовану до сім’ї патронатного вихователя  для задоволення її потреб. Допомога надається у розмірі 2,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку на місяць, для дітей з інвалідністю - 3,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку на місяць.

У разі коли дитині виплачується стипендія, базовий розмір соціальної допомоги зменшується на  розмір стипендії, отриманої  за попередній повний місяць на момент влаштування дитини до сім’ї патронатного вихователя.

За надану послугу патронату над дитиною патронатному вихователю додатково виплачується грошове забезпечення у розмірі п’яти прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць. За окремих обставин розмір грошового забезпечення може бути збільшений від 10 до 50 відсотків.

Період отримання грошового забезпечення патронатними вихователями, батьками-вихователями дитячих будинків сімейного типу, прийомними батьками зараховується до страхового стажу.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь