БІЛИЦЬКА СЕЛИЩНА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавського району Полтавської області

Розширення мережі спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі

Дата: 27.01.2024 11:10
Кількість переглядів: 41

Розширення мережі спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі

Домашнє насильство – ганебне явище, якому не місце в цивілізованому суспільстві, але на жаль, враховуючи воєнні реалії сьогодення: кардинальна зміна звичного способу життя, соціальна напруга та низка факторів впливають негативних за стан справ в багатьох сім’ях, незалежно від рівня їх фінансових достатків та побутових умов.

Тому протидія насильству, а також забезпечення підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі є одним із пріоритетів державної соціальної політики.

Кожна особа повинна чітко розуміти, що вона ніколи не залишиться наодинці зі своєю проблемою та має широкий спектр інструментів та установ, як державного так і громадського сектору, куди може звернутись за допомогою.

У Полтавській області забезпечено діяльність мережі загальних та спеціалізованих служб підтримки таких постраждалих осіб, які включає: 11 центрів соціальних служб, 2 центри соціально-психологічної реабілітації дітей, 36 центрів надання соціальних послуг, 40 мобільних бригади соціально-психологічної допомоги, 5 служб первинного соціально-психологічного консультування, 6 денних центрів соціально-психологічної допомоги.

У межах Програми гуманітарного реагування, за сприяння Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA) у партнерстві з територіальними громадами в області працюють 4 мобільних бригади (дві в Полтавській та по одній в Кременчуцькій та Лубенській тергромадах), 11 мобільних груп від Благодійного фонду „Посмішка UА”. Також за підтримки донорських організацій в Полтаві діють безпечні простори „Вільна” та клуб ,,Дівчата”, де жінки та дівчата  будь – якого віку мають можливість отримати безкоштовно соціальні, психологічні, юридичні послуги.

За ініціативи Офісу Віцепрем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції та підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні в Полтаві успішно діє Центр допомоги врятованим

В області функціонує три притулки для потерпілих від домашнього насильства, Полтавський обласний центр матері і дитини куди безкоштовно направляються особи (жінки з малолітніми дітьми), які постраждали від домашнього насильства, зазначеним особам надаються соціальні послуги за потреби.

Крім того, у 2023 році з державного бюджету Лубенській територіальній громаді спрямовано субвенцію на створення спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства у розмірі 3,6 млн.грн з метою створення притулку для таких постраждалих осіб. Відкриття Притулку планується у лютому 2024 року.

Для підвищення поінформованості та обізнаності населення стосовно спеціалізованих служб, які функціонують на території Полтавської області та надають послуги для постраждалих осіб в рамках співпраці Департаменту соціального захисту населення ОВА з Фондом ООН у галузі народонаселення (UNFPA) створено карта допомоги та перенаправлення (електронна версія). Буклет містить інформацію про види допомоги для постраждалих осіб від фізичного, психологічного, сексуального та економічного насильства для надавачів послуг, працівників гуманітарних та громадських організацій, представників громад, містить змістовну інформацію щодо мережі спеціалізованих служб для постраждалих осіб, актуальний графік роботи, контактні номери та електронні адреси.

Нагадуємо, що всі надавачі соціальних послуг області, які в тому числі здійснюють заходи з питань протидії та запобігання домашньому насильству, а також надають підтримку постраждалим особам нанесені на інтерактивну карту, які доступна за посиланням https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1xUj8WWLq6u7HS6QAdhzkEACGba1UUyQ&hl=uk&usp=sharing.

 

Директор Департаменту Людмила Корнієнко

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь