A A A K K K
для людей із порушенням зору
БІЛИЦЬКА СЕЛИЩНА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавського району Полтавської області

«Муніципальна няня» - компенсація за послугу з догляду за дитиною до трирічного віку

Дата: 22.03.2024 16:00
Кількість переглядів: 45

«Муніципальна няня» - компенсація за послугу з догляду за дитиною до трирічного віку

Вже понад шість років в Україні діє соціальна програма «муніципальна няня», в межах якої держава відшкодовує батькам (опікунам) витрати на оплату послуг няні по догляду за дітьми до трьох років.

Послуга з догляду за дитиною до трьох років «муніципальна няня» надається для підтримки батьків, опікунів дітей, які потребують додаткового догляду (це діти з інвалідністю та тяжкохворі діти, яким не встановлено інвалідність).

Окрім того, компенсація надається, якщо один із батьків чи опікунів є особою з інвалідністю I чи II групи.

Хто може надавати послугу?

Послугу «муніципальна няня» може надавати будь-яка фізична особа – підприємець, яка має право на здійснення відповідних видів економічної діяльності (КВЕД 97.00, КВЕД 88.91) або юридична особа, що надає послугу з догляду за дітьми (КВЕД 78.20, КВЕД 85.10)., за винятком державних і комунальних закладів дошкільної освіти.

Який розмір компенсації?

Компенсація послуги «муніципальна няня» виплачується в розмірі, який визначається з розрахунку 100 відсотків мінімальної заробітної плати у погодинному розмірі, установленої на 1 січня відповідного року (у 2024 році - 42,60 грн), за одну годину догляду, але не більше ніж 165 годин на місяць.

При цьому розмір компенсації не може перевищувати фактичну вартість послуги «муніципальна няня», сплачену заявником.

Максимальний розмір компенсації у 2024 р. становить 7029 грн на місяць.

Алгоритм призначення компенсації

Для отримання компенсації, передусім батькам необхідно укласти письмовий договір з «муніципальною нянею» про здійснення догляду за дитиною до трьох років.

Для призначення компенсації подаються:

- заява про надання компенсації;

- заява про перерахування коштів для компенсації послуги «муніципальна няня» із зазначенням рахунка в установі банку, вибраного заявником;

- копія договору, укладеного між заявником та муніципальною нянею;

- документи, що підтверджують витрати на оплату послуги «муніципальна няня», сплаченої заявником (виписка з банківського рахунка, касовий чек, товарний чек, розрахункова квитанція).

До заяви додаються копії: свідоцтва про народження дитини; паспорта заявника; документа про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків; рішення про встановлення опіки  на дитиною (у разі звернення опікуном).

В залежності від підстав призначення компенсації додатково надаються:

- медичний висновок лікарсько-консультативної комісії про наявність у дитини інвалідності (для дітей з інвалідністю);

- довідка про захворювання дитини на тяжке перинатальне ураження нервової системи, тяжку вроджену ваду розвитку, рідкісне орфанне захворювання, онкологічне, онкогематологічне захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкий психічний розлад, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гостре або хронічне захворювання нирок ІV ступеня, про те, що дитина отримала тяжку травму, потребує трансплантації органу, потребує паліативної допомоги (для тяжкохворих дітей, яким не встановлено інвалідність);

- довідка медико-соціальної експертної комісії про встановлення групи інвалідності (для батьків, які є особами з інвалідністю І чи ІІ групи).

Куди звертатись для отриманням компенсації?

Заяви з необхідним пакетом документів приймаються уповноваженими посадовими особами виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади, центру надання адміністративних послуг, в містах обласного значення – управліннями соціального захисту населення.

Компенсація послуги «муніципальна няня» призначається з місяця подання заяви про призначення послуги «муніципальна няня», але не раніше дати укладення договору з муніципальною нянею.

Щоб отримати компенсацію, батькам або опікунам необхідно надати до 5 числа місяця, що настає за місяцем, в якому надано послугу підтвердження оплати послуг няні. Виплати проводяться щомісяця на банківський рахунок, зазначений заявником.

Компенсація послуги муніципальна няня не враховується під час обчислення сукупного доходу сім’ї для всіх видів соціальної допомоги, що надаються відповідно до законодавства.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь