БІЛИЦЬКА СЕЛИЩНА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавського району Полтавської області

Як вберегти дітей від трагедій під час літнього відпочинку

Дата: 11.06.2024 09:07
Кількість переглядів: 53

Як вберегти дітей від трагедій під час літнього відпочинку

 

Діти (4)

Щойно розпочався довгоочікуваний літній сезон, а вже, на жаль, почастішали нещасні випадки з дітьми під час літнього відпочинку на Полтавщині.

«До диспетчерської обласної служби екстреної медичної допомоги з початку теплого сезону (за останні 20 днів) надійшло понад 180 викликів, що стосуються саме нещасних випадків чи травм у дітей: як у немовлят, так і у підлітків», – говорить директор КП «Полтавський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Полтавської обласної ради» Дмитро Лавренко.

Серед викликів – переломи та забої, струси головного мозку, опіки та інші травми, отримані в побуті, на вулиці, під час спортивних занять та ДТП. Були укуси тварин у дуже маленьких дітей, гострі алкогольні інтоксикації у підлітків тощо. У травні стався прикрий випадок утоплення 6-річної дитини, коли медики не встигли врятувати її життя.

Дійсно, купальний сезон тільки стартував, а на пляжах Полтави та області рятувальники вже мали багато роботи. Серед врятованих любителів відпочинку на воді діти трапляються доволі часто.

Про випадок, коли з вікна випала дитина, розповідали днями полтавські медіа. І подібних випадків протягом року трапляється, на жаль, чимало.

Тому, щоб омріяні канікули не були зіпсовані можливими неприємностями та трагедіями, для батьків та дітей нагадаємо десять важливих правил безпечної поведінки.

  1. Не залишайте маленьких дітей без нагляду, будьте уважними до їхньої поведінки! Контролюйте, де і з ким перебувають ваші діти, чим вони займаються. Навчіть дітей завжди говорити, куди вони йдуть, вчасно приходити додому, нікуди не йти з незнайомцями без дозволу батьків.
  2. Якщо підлітків доводиться залишати самих вдома – проведіть інструктаж із техніки безпеки, зокрема – протипожежної. Залиште номери, за якими можна звертатися за допомогою (пожежна – 101; поліція – 102; швидка – 103; газова служба – 104). Перевірте стан кухонної плити, водопровідних та газових кранів.
  3. Ніколи не залишайте маленьких дітей та дітей дошкільного віку без нагляду біля вікна, якщо не впевнені в його безпеці! Убезпечити вікно допоможе встановлення ручок із замками, при цьому не забувайте їх зачинити та вийняти ключ. Дехто ставить дитячий замок, заглушувач-розетку або обмежувач із тросом.
  4. Відпускаючи дитину на прогулянку, обов’язково щоразу нагадуйте їй правила дорожнього руху. А краще покажіть власним прикладом, як дотримуватися ПДР.
  5. Закріпіть на одязі своїх дітей світловідбивальні елементи – це зробить їх помітними для водіїв у темряві або в умовах обмеженої видимості.
  6. Розкажіть підліткам про шкідливість алкоголю, наркотиків та тютюну, а також, до чого може призвести вживання цих речовин.
  7. Обговоріть із дитиною алгоритм дій під час повітряної тривоги. Попередьте, що не можна торкатися предметів, які дитина може знайти на вулиці.
  8. Контролюйте перебування дітей в мережі! Заздалегідь налаштуйте вікові обмеження або встановіть фільтри та батьківські контролі. Поясніть дитині, як ігнорувати небажані запити в друзі, залишати неприємні та шкідливі онлайн-чати, не поширювати в мережі особисту інформацію.
  9. Постійно нагадуйте про важливість дотримання санітарно-гігієнічних правил: часте миття рук, овочів та фруктів.
  10. Відпочинок на воді має бути під обов’язковим наглядом дорослих!

 

КП «Полтавський обласний центр громадського здоров’я ПОР»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь