БІЛИЦЬКА СЕЛИЩНА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавського району Полтавської області

Обережно бутулізм! Як запобігти захворюванню?

Дата: 14.06.2024 08:17
Кількість переглядів: 145

     Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м’ясо, риба, рідше овочі.  А також споживання копченостей, в’яленої та сушеної риби, особливо приготованих у домашніх умовах з порушенням гігієни, та продукція у вакуумній упаковці.

     За перший квартал 2023 року в Україні зареєстровано 9 випадків ботулізму. Спеціалісти територіальних органів Держпродспоживслужби взяли участь у розслідування 9 випадів ботулізму з 12 постраждалими. Летальних випадків не було.

     За результатами розслідування випадків ботулізму встановлено, що 5 випадків пов’язані з вживанням консервації домашнього приготування (гриби, м’ясна продукція), 3 випадки пов’язані з вживанням рибної продукції домашнього приготування, придбаної через інтернет замовлення, та придбаної у місці стихійної торгівлі. Один хворий пов’язує своє захворювання з рибною продукцією промислового виробництва, яку було придбано у магазині.

     Ботулізм – це гостра токсикоінфекція, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи. Збудник  ботулізму широко поширений у природі з постійним місцем існування в ґрунті, утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип’ятіння протягом 5 годин і гинуть при 120° С через 30 хвилин). Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин. Його смертельна доза для людини складає усього лише 0,3 мкг.

     Вегетативні форми і спори ботулізму виявляються в кишечнику різних домашніх і особливо диких тварин, водоплавних птахів, риб. Потрапляючи у зовнішнє середовище (ґрунт, мул озер і річок), спори довгостроково зберігаються і накопичуються. Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Проте захворювання може виникнути тільки при вживанні тих, які зберігалися при анаеробних або близьких до анаеробних умовах без попередньої достатньої термічної обробки.

     Найчастіше реєструються захворювання, пов’язані з вживанням грибів домашнього консервування, копченої або в’яленої риби, м’ясних і ковбасних виробів, бобових консервів. Ці продукти частіше викликають групові, «сімейні» спалахи захворювань.

Якщо інфікований продукт твердо фазний (ковбаса, копчене м’ясо, риба), то в ньому можлива, так звана, «гніздова» інфікованість збудниками ботулізму і утворення токсинів. Тому зустрічаються випадки захворювання на ботулізм, коли не всі особи, які вживали один продукт, хворіють. Таким чином, основним шляхом передачі захворювання є харчовий.

    Перші ознаки захворювання з’являються через 3- 6 годин, але може пройти від 2 до 7 діб. З’являється нездужання, слабкість, головний біль, запаморочення,  нудота, нерідко-блювота. Температура може бути нормальною. Наростають симптоми ураження нервової системи – слабкість зору, «туман» в очах, двоїння предметів. Змінюється тембр голосу – він стає хриплим, сиплим, потім беззвучним. Після цього настає розлад ковтання і жування, поступово порушується дихання, наростає м’язова слабкість, хворий не може тримати голову, вона хилиться набік.

    Оскільки ботулізм важке захворювання, що викликає незворотні наслідки  і може призвести до смерті хворого, займатися самолікуванням категорично не рекомендується.

З метою попередження випадків захворювання краще завжди дотримуватись профілактичних заходів щодо виникнення ботулізму:

    – насамперед – це суворе дотримання основних санітарно-гігієнічних правил при обробці, зберіганні та приготуванні продуктів харчування і сировини;

    – ретельно промивати та просушувати овочі, особливо гриби перед консервуванням, дотримуватися температурного режиму при виготовленні консервів;

    – не їсти консерви із найменшим здуттям кришки або при підозрі на недоброякісність;

    – не купувати копчену, солену та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;

    – купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;

    – вживати грибні та рибні консерви тільки промислового виготовлення, так як технологія та рецептура їх приготування розроблена з врахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю.

     Потрібно пам’ятати, що ботулотоксин не викликає зміни кольору, запаху, смаку домашніх консервів, тому  визначити, заражена чи їжа ботулотоксином, неможливо.

     Продукти, що стали причиною зараження, підлягають повному знищенню, неприпустимо викидати їх у зовнішнє середовище або згодовувати тваринам.

Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей. Прислухайтесь до вищевказаних порад.

     Ботулізм: Як запобігти і що робити при симптомах захворювання

Найчастіше інфекція ботулізму міститься в таких продуктах, як гриби домашнього консервування, копчена або в'ялена риба, м'ясні та ковбасні вироби, бобові консерви.

 

     Ботулізм - гостра токсикоінфекція, спричинена паличкою Clostridium botulinum, що міститься в неправильно приготованих консервах.

 

     Основним шлях передачі захворювання є харчовий, найчастіше - при вживанні консервованих в домашніх умовах продуктів харчування. Найчастіше реєструються захворювання, пов'язані з вживанням грибів домашнього консервування, копченої або в'яленої риби, м'ясних і ковбасних виробів, бобових консервів. Ці продукти частіше викликають групові, "сімейні" спалахи захворювань.

     Симптоми хвороби:

•    Підвищена температура

•    Сухість в роті

•    Ускладнення ковтання

•    Невиразність мови

•    Двоїння в очах

•    Помутніння і опущення повік

•    М’язова слабкість

•    Запаморочення

•    Нудота і блювання

•    Пронос

•    Здуття живота і запор

•    Ураження м’язів шиї і кінцівок

Інкубаційний період від 2-3 годин до 10 діб.

     У питаннях профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти сировини. Чим чистіше вимиті овочі перед консервуванням, чим ретельніше промита риба перед послом, тим менша ймовірність потрапляння в продукт збудника ботулізму.

     Заходи безпеки

•    Рибу перед послом в домашніх умовах необхідно очистити від нутрощів, ретельно промити зовнішню і внутрішню поверхні.

•     Гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок грунту, тому не рекомендується консервувати їх в герметично закритих банках в домашніх умовах

•    При домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природного кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоту, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище.

•    Важливо добре стерилізувати банки і кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів.

•    При консервуванні в домашніх умовах, особливо м'ясних і рибних продуктів, необхідно проводити тиндалізацію (протягом двох діб прогрівати консерви при температурі 100 ° С 5 хвилин для переходу спор в вегетативну форму), після чого простерилізувати консерви при температурі 100 ° С - не менше 40 -60 хвилин з подальшою герметичним закриттям.

•    Найменше здуття кришки - причина для категоричної відмови від вживання в їжу вмісту банки.

•  Також необхідно категорично виключити придбання домашніх консервів, в'яленої, копченої, солоної риби та інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі, у приватних осіб.

 

     У разі появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря. З метою попередження харчових отруєнь необхідно дотримуватися наступних рекомендацій:

 

- не брати в дорогу і на відпочинок  продукти, що швидко псуються

- швидкопсувні продукти зберігати тільки в холодильнику і обов'язково дотримуватися термінів їх реалізації;

- ретельно проварювати, тушкувати і прожарювати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов'язково прокип'ятити або протушкувати;

- сирі і варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремим інвентарем (ножі, дошки);

- захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх в закритому посуді;

- не купувати продукти харчування на стихійних ринках з рук у приватних осіб. У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль в животі, блювота, пронос і т.п.) не займайтеся самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь