БІЛИЦЬКА СЕЛИЩНА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавського району Полтавської області

ДО УВАГИ БАТЬКІВ! Про відсутність учнів на уроках без поважної причини

Дата: 02.10.2024 10:38
Кількість переглядів: 27

Фото без опису

ДО УВАГИ БАТЬКІВ!

Про відсутність учнів на уроках без поважної причини

 

           Статтею 53 Конституції України встановлено, що кожен має право на освіту. Повна загальна середня освіта є обов'язковою.

           Частиною другою статті 12  Закону України «Про освіту» передбачено, що повна загальна середня освіта в Україні є обов’язковою і здобувається в інституційних або індивідуальних формах, визначених законодавством, як правило, у навчальних закладах.

           Відповідно до статті 150 Сімейного кодексу України, на батьків покладається низка зобов'язань щодо виховання та розвитку дитини. Зокрема, батьки зобов'язані забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, підготувати її до самостійного життя.

           Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за створення умов, необхідних для всебічного розвитку дитини, – стаття 8 Закону України «Про охорону дитинства».

           Забезпечення здобуття дитиною повної загальної середньої освіти є безпосереднім обов’язком батьків, за невиконання якого можуть настати негативні наслідки.

            Постановою Кабінету Міністрів України від 13 вересня 2017 року  № 684 був затверджений Порядок ведення обліку дітей дошкільного, шкільного віку, вихованців та учнів, який визначає, що у разі відсутності учнів, які не досягли повноліття, на навчальних заняттях протягом 10 робочих днів підряд з невідомих, або без поважних причин навчальний заклад невідкладно надає відповідному територіальному органу Національної поліції та службі у справах дітей дані таких учнів для провадження діяльності відповідно до законодавства, пов’язаної із захистом їх прав на здобуття загальної середньої освіти.

            Причини відсутності учня на навчальних заняттях підтверджуються відповідною медичною довідкою закладу охорони здоров’я або письмовим поясненням одного з батьків дитини чи інших її законних представників, поданим у довільній формі.

          Під час дистанційного навчання, присутність дитини на уроках є обов’язковою, контроль за цим покладається на батьків дитини, бо відповідно до пункту 3 статті 55 Закону України «Про освіту», батьки зобов’язані сприяти виконанню дитиною освітньої програми та досягненню дитиною передбачених нею результатів навчання.

           Крім цього, згідно з постановою Кабінету Міністрів України від  07 липня 2021 № 697 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» виплата допомоги на дітей одинокій матері та державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям припиняється, якщо діти, які навчаються у закладах загальної середньої освіти відсутні на уроках з невідомих або без поважних причин протягом десяти навчальних днів підряд, – з місяця, що настає за місяцем, у якому надійшла відповідна інформація від служби у справах дітей.

У разі припинення дії вищезазначених обставини, виплата допомоги на дітей одиноким матерям та державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям поновлюється на підставі письмової заяви її отримувача та інформації, отриманої за запитом органу соціального захисту населення від закладу загальної середньої освіти, про відвідування учнем навчальних занять з місяця, в якому поновлено відвідування, та продовжується до закінчення строку її призначення.

Відповідальність батьків за невиконання обов’язків щодо здобуття освіти їхніми дітьми:

Штрафні санкції

           Ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей тягне за собою попередження або накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ч. 1 ст. 184  Кодексу України про адміністративні правопорушення). Це від 850 грн до 1700 грн.

          Якщо ті самі дії вчиняються повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, – накладається штраф від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – це від 1700 грн до 5100 грн.

Позбавлення батьківських прав

          Відповідно до підпункту 2 частини 1 статті 164 Сімейного кодексу України батьки можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вони ухиляються від виконання своїх обов’язків щодо виховання дитини та/або забезпечення здобуття нею повної загальної середньої освіти.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь